fbpx

Méhek módjára

A természettől és az állatvilágtól mi, emberek nagyon sokat tanulhatunk, sőt példaként állíthatnánk magunk elé az általuk fölépített rendet és rendszert, ahol mindennek megvan a helye, ideje, feladata és szerepe.

Egy intézmény és egy megye működése például összehasonlítható egy méhcsalád életével, amelyben sok a feladat, sok a résztvevő, és nagy a tét is. Ők nagyon okosan leosztják a munkát, különben a jól kiépített rendszer felbomlana, hiányzó láncszemek nélkül nem működhetne.

Így van ez a mi házunk tájékán is. Ahhoz, hogy a fiatalokat itthon tudjuk tartani, és segítsük őket a megélhetéshez jutásban, szükség van a megfelelő szintű oktatásra, szakoktatásra, szükség van vállalkozásokat támogató közegre, intézményre, és szükség van a települések és városok vezetőire, támogatására, valamint az összefogásra, együttgondolkodásra, ennek érdekében a politikumnak, a gazdasági és civil szférának együtt kell működnie.

Ilyen komplex rendszer létrejöttét reméljük Székelyudvarhelyen is, ahol olyan együttműködés kezd kialakulni, amely hosszú távon gyümölcsöző lehet. Mindez köszönhető az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetségének, a megyei tanács intézményeként létrejött fejlesztési ügynökségnek, amelynek fő célja a beruházásvonzás és munkahelyteremtés, a Bányai János Szakközépiskola vezetőségének,  amely lehetőséget teremtett a CNC-marós szakosztály elindítására. Hasonló a szerepe az új udvarhelyi városvezetésnek is, amely félretéve a múltat a jövőbe tekint egy nyitott és fejlődőképes együttműködés reményében. És mindehhez társul majd a Hargita Business Center, vagyis az inkubátorház, amely lehetőségek tárházát nyújtja.

Egy ilyen együttműködés jó példaként szolgálhat mindazok számára, akiknek szükségük van ilyen megvalósításokra, ugyanakkor erősíti azok sorát, akiknél már működőképes rendszerek és csoportosulások vannak, hiszen nem mindenhol kilátástalan a helyzet.

Ha ilyen szinteken tudunk a továbbiakban is építkezni és szorgoskodni, hiszem azt, hogy szép dolgok jöhetnek létre. Ha mindenkinek megvan a feladata és szerepe, és azt összehangolva, együttműködve tudjuk továbbvinni, fejleszteni, akkor akár a méhekhez hasonlóan mi is kicsit édesebbé tehetjük az életet, de ha nem is édesebbé, könnyebbé és biztonságosabbá a megfelelő szakképzés, a vállalkozások és munkahelyek teremtésével, illetve ennek segítésével, lehetőséget adva a fiataloknak arra, hogy itthon teremtsenek otthont.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

2 Hozzászólások
  1. Andras Ferencz mondja

    Ez igy igaz !