fbpx

Mélyebb párbeszédre van szükség a hivatásos és önkéntes tűzoltók között

Új tűzoltó felszereléseket vásárolhatott Hargita Megye Tanácsa támogatásával a Csíkmadarasi Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Ennek tagjai az eszközöket – oxigénpalackot, fejlámpákat, rádió adó-vevő készülékeket – szeptember 9-én, kedden vették át Borboly Csaba megyeelnöktől a madarasi polgármesteri hivatalban, Bíró László polgármester, Péter Dávid alpolgármester, helyi tanácsosok jelenlétében.

A megyei tanács pályázati programjából 14 400 lejt nyertek a lánglovagok. A polgármester méltatta tevékenységüket, és elmondta, sikerült egy állandó központot létrehozni számukra a hivatal melléképületében. Az önkormányzatnál alkalmazni kellene egy személyt, aki az önkéntesek munkáját követi, összehangolja, valamint erre a célra egy rendszer felállítását javasolta a községvezető. Ennek költségei meghaladják az önkormányzat erejét, a közbirtokosság viszont segíthet, mondta.

Bálint Lajos Lóránt, a 17 tagú egyesület vezetője elmondta, hogy a reakcióidejük 7 perc, a csíkszeredai tűzoltók viszont 15 perc alatt érnek Madarasra baj esetén, tehát fontos az önkéntesek tevékenysége, hiszen életek múlhatnak azon a 8 perc különbségen.

A megyei tanács elnöke elmondta, hogy sikerült a Sürgősségi Esetek Felügyelőségének (ISU) több mint hétmillió euró értékű uniós pályázattal eszközöket vásárolni, és jó lenne, ha a Hargita megyében tevékenykedő önkénteseknek is jutna legalább ekkora összeg, mert akkor vészhelyzetben a csíkszeredai egységnek talán ki se kellene mennie a megyeközpontból, hiszen a megye szinte mindegyik településén vannak önkéntes tűzoltók. Borboly Csaba arra kérte a jelenlévőket, hogy együtt találjanak olyan támogatási lehetőségeket, amelyekkel tovább fejleszthetők a tűzoltó-egyesületek, és nemcsak felszerelésről van szó, hanem képzésekről, tapasztalatcserékről. Mint elhangzott, szorosabb együttműködés szükséges a hivatásos tűzoltókkal, erre az önkéntesek nyitottak, sőt támogatást várnak, hiszen nagyban segíthetik egymás munkáját.

Csíkszereda, 2014. szeptember 9.

 838 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás