fbpx

Mézfesztivált tartottak Csíkszeredában

A VI. Székelyföld Napok keretében szervezett Hagyományos Termékek Őszi Vásárával egy időben rendezték meg a hétvégén a Csíkszéki Mézfesztivált a csíkszeredai Szabadság-téren.

Szombaton a mézlovagok a Millenniumi templomba vonultak át, ahol Isten áldását kérték a mézekre. A negyedik Mézfesztiválon több magyarországi mézlovagrend is jelen volt: a söjtöri Ambrózia Mézlovagrend, a bajai Szent Ambrus Mézlovagrend és a gyulai Göndöcs Benedek Mézlovagrend képviseltette magát. Természetesen az Udvarhelyszéki Mézlovagrend, és a házigazda Csíkszéki Mézlovagrend tagjai is szép számban jelen voltak. Mint elhangzott a bajai mézlovagrend 2003-ban alakult, elsőként a világon.

CsikszekiMezfesztival2

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszönetet mondott a mézlovagoknak és a méhész egyesületeknek, azért a munkáért amit végeznek. „A méhészek annak örvendenek, ha újabb emberek állnak neki méhészkedni és látják meg ennek a szakmának a szépségeit”. A megyeelnök arra buzdított mindenkit, hogy amikor csak tehetik cukor helyett a sokkal egészségesebb mézet használják ételeik ízesítésénél. „Nincs olyan étel, amit nem lehetne mézzel édesíteni. Arra biztatom Önöket, fogyasszuk a mézet. A székelyföldi mézet már számos országban bevizsgálták, Magyarországtól kezdve Franciaországig, és mindenhol kiállta a próbát. Bízhatnak az itt kiállított termékekben, hogy azok valódi mézek!” – hangsúlyozta a megyeitanács-elnök.

A mézfesztivál ideje alatt kézműves foglalkozást is tartottak, ahol a viaszöntéssel ismerkedhettek meg az érdeklődők. A méz és a méhek témában meghirdetett rajzpályázatra több mint száz gyerekrajz született, minden pályázó ajándékban részesült. A mézfesztivált kulturális programok is színesítették: fellépett a Kosz Szilveszter néptáncegyüttes, valamint a csíkszentkirályi Méhecske óvoda zenés-verses műsorral. Pénteken és szombaton nagyon sok méztermelő hozta el portékáját, így havasi-, akác-, hárs- és vegyesmézek bő választéka várta a vásárlókat.

Csíkszereda, 2015. október 11.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.