fbpx

Mindent meg kell tennünk a diákok védelméért!

Elfogadhatatlan a középiskolás diákok molesztálása, kihasználása, megtévesztése

Középiskolai szinten „Igazlátó napok” szervezését támogatjuk, együttműködve Csíkszereda polgármesterével, Korodi Attilaval és minden olyan intézménnyel, hivatallal, amely csatlakozni szeretne. Felkérjük a Hargita Megyei Tanfelügyelőséget, Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségét és az ”Apáczai Csere János” Pedagógusok Házát, a Hargita Megyei Diáktanácsot.

Amikor a kilencvenes évek elején megjelent a Pál Tamás által írt Igazlátó Nap c. könyv, számos iskola elkezdte alkalmazni az ebben a könyvben konkrétan megfogalmazott eljárássorozatot.

Lényege, hogy az iskolapolgárok (diákok, tanárok, dolgozók) biztonságban, szabályok között elmondhassák, amit az iskolában problémának tartanak és ezekre érdemi válaszokat kaphassanak.

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége által szervezett #BolyaiNyáriAkadémia első kiadására 1993-ban került sor, azóta minden év júliusában megszervezik a romániai magyar pedagógustársadalom legátfogóbb szakmai fórumát. A továbbképző programsorozat a magyar ajkú hazai és Kárpát-medencei pedagógusok és általuk a magyarul tanuló diáktársadalom fejlődését hivatott szolgálni. Az #RMPSZ számos pedagógus körében népszerűsítette az Igazlátó napok alkalmazását, ami akkoriban rengeteg diák-tanár konfliktus, védett körülmények közötti kezelésére adott alkalmat.

Egy kiszámíthatatlan világban élünk. A diákok lassan senkiben sem bízhatnak és ez nincs rendjén.

Számunkra az ő védelmük kell legyen az első. Kell, hogy bízhassanak valakiben, hogy tudják fordulhatnak intézményhez, vagy személyekhez, ha gond van.

Azt szeretnénk, ha a diáktanácsok hozzánk fordulnának a problémáikkal, megoldandó gondjaikkal. Tudatosuljon bennük, hogy igenis van kihez fordulni teljes bizalommal, ha bármilyen fajta visszaélésről van szó, beszélhessenek nyíltan ezekről.

A hétvégén a Hargita Megyei Magyar Diáktanács – HaDiT meghívására, megyénk 8 középiskolás diáktanácsának vezetőivel találkozhattam Homoródfürdőn a Hatos Villaban szervezett #DÖKstart Őszi Diákönkormányzati Gyorstalpaló – 2023.

A fiatlajaink felelősen készülnek az érdekképviseleti munkára is!

Részlet az Igazlátó Nap című könyvből: https://szavaiistvan.hu/wp-content/uploads/2020/02/P%C3%A1l-Tam%C3%A1s-Igazl%C3%A1t%C3%B3-nap.pdf?fbclid=IwAR0pgtbO60K8FROfj-dhJO3gFQd97kWLFvXKLry3wNs7YVg9wGS2oh3ZXpo

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.