fbpx

Elfogadták Borboly Csaba jelentését Brüsszelben, mely a vidéki térségek fejlesztését célozza meg

Útiterv a kultúra és a kreativitás ápolásához Európában

November 29-én a Régiók Európai Bizottságának 158. plenáris ülésen elfogadták Borboly Csaba új jelentését.

A helyszíni élő bejelentkezés elérhető itt:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/213250495151055

Az elkészült jelentés célja kialakítani azokat az EU-s politikákat, amelyek elősegítik vidéki térségek gazdasági, társadalmi és környezeti fejlődését a kulturális sokszínűség és kreativitás kiaknázásával. Ez a megközelítés a vidéki emberek számára lehetőséget teremt a kulturális tevékenységeken keresztül történő munkahelyteremtésre, az életminőség javítására, a társadalmi összetartozás erősítésére, valamint a vidéki közösségek hagyományainak és értékeinek megőrzésére és népszerűsítésére, ami hozzájárul a vidéki térségek fenntartható fejlődéséhez és élhetőbbé tételéhez.

A dokumentumról bővebben itt olvashatnak: https://www.borbolycsaba.ro/tobb-penz-es-tobb-figyelem-a-videki-tersegek-szamara-az-europai-unioban/

A jelentés Csák László, szakértő és Hargita Megye Tanácsa nemzetközi csapatának együttműködésével valósult meg. Bővebben itt: https://cor.europa.eu/hu/events/Pages/cultural-policies-rural-areas.aspx

–A vidéki területeken a kultúra a társadalmi és gazdasági átalakulás, a személyes és kollektív fejlődés a vidéki életminőség javulásának katalizátorává fejlődött. Például Hargita megye gazdasága olyan hagyományos tevékenységekre támaszkodik, mint a mezőgazdaság, az állattenyésztés és az erdőgazdálkodás, így a kutatók által nagy érdeklődés övezi, és vonzza a nyugalmat és a természettel való kapcsolatot kereső turistákat.

 

A hagyományos vidéki építmények, tájaink szerves részét képezik. Sajnálatos módon ezek az értékek veszélybe kerülnek a kedvezőtlen integrált fejlesztési projektek miatt– emelete ki Borboly Csaba, jelentéstevő.

–Ezek a tájak értékes tudás tárházai, amelyek képesek kezelni a környezeti és fenntarthatósági kihívásokat, gondolok itt a biológiai sokféleségre és a fenntartható építészetre gyakorolt pozitív hatásokra. A természeti és kulturális örökség megőrzése felszabadíthatja a turisztikai potenciált és fenntarthatja a vidéki kulturális örökséget. A kultúrpolitika népszerűsítése a vidéki területeken nem luxus, hanem szükséglet. Úgy gondolom, hogy a vélemény útitervet nyújt a kultúra és a kreativitás ápolásához a vidéki Európában, biztosítva a kulturális lenyomatunk élénkségét és ellenálló képességét. – mondta el Borboly Csaba, jelentéstevő.

 

A jelentés elkészítésében a lakosság véleményét is figyelembe vették, az előre meghirdetett kétlépcsős konzultációra beérkező észrevételek és tapasztalatok segítettek megvilágítani azokat a tényezőket, amelyek hatással vannak a vidéki fejlődésre, a kulturális örökség megőrzésére és a fenntartható gyakorlatok népszerűsítésére, különös hangsúlyt fektetve a biokultúrális területekre.

 

Borboly Csaba, jelentéstevő brüsszeli tevékenységéről itt olvashat: https://cor.borbolycsaba.ro/

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.