fbpx

Mindig legyen értéket teremtő ember

– Legyünk büszkék kultúránkra, hagyományainkra, mert az iskola és a templom mellett a művelődés a megmaradásunk záloga – fogalmazott Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke a kulturális pályázattal kapcsolatban, amelyet Hargita Megye Tanácsa minden évben meghirdet, hogy lehetőséget adjon minél több civilszervezetnek és egyházközösségnek kulturális tevékenységek szervezésére a Hargita megyei kulturális élet serkentése és népszerűsítése érdekében. Hozzátette, a megyei tanács kiemelt figyelmet szentel népi szokásaink és tárgyi kultúránk megőrzésére, mert hagyományaink felelevenítése különböző kulturális események révén nem csupán turistacsalogató látványosság, hanem önazonosságunk megőrzésének feltétele. Ezért fontos, hogy a felnövekvő nemzedékekkel is megismertessük azokat az értékeket, jellegzetességeket, amelyekre büszkék lehetünk, hogy mindig legyen érték és értéket teremtő ember, fejtette ki a megyeelnök.

A megyei tanács kulturális pályázatán elsőbbséget élveznek az amatőr színjátszó csoportok, fúvószenekarok, zenei együttesek tevékenységére vonatkozó beadványok. A fúvószenekarok a kapott támogatás 20 százalékát kötelesek hangszer vásárlására költeni. Emellett az érdeklődők támogatást kérhetnek olyan kulturális események megszervezésére, amelyek a megye kulturális életét népszerűsítik. Mindezzel a megyei tanács célja ösztönözni a fiatalokat, hogy kimozduljanak a számítógép, a közösségi háló mellől, megismerjék hagyományainkat, saját meglátásaikkal kiegészítve újraéljék és tovább adják azokat, mert mennyivel emlékezetesebb egy esemény, ha a fiatalok fúvósjátéka, néptánca vagy népdala teszi azt szebbé. Továbbá az érdeklődők pályázhatnak néphagyományok és néprajzi adatok kutatására, dokumentálására és adattárolására elősegítve a megye szokásainak és hagyományainak megőrzését, valamint a régió kulturális turizmusának a fejlesztését szolgáló programok, projektek szervezésére.

A kiírásról szóló kis videót megtekinthetik a következő linken: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1234021649978549. A pályázatokat Hargita Megye Tanácsa iktatójában, valamint a területi irodákban lehet benyújtani, leadási határidő: április 19. A pályázásról a megyei tanács honlapján olvashatnak további részleteket itt találnak: http://hargitamegye.ro/hargita-megye-tanacsa/programok/aktiv-palyazatok/kulturalis-palyazatok.html.

Csíkszereda, 2017. április 4.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.