fbpx

Mint mindig, most is voltak háromszékiek a csíkszeredai havi vásárban

A február 18-i, szombati havi vásárból élő adásban jelentkezett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, hogy tisztázza azokat a szárnyra kelt rémhíreket, melyek szerint kitiltották a háromszékieket a csíkszeredai vásárból.

Igencsak megtévesztő címmel – Székely belháború – jelent meg a Háromszék napilap hasábjain február 15-én Váry O. Péter írása, amelyben csak az egyik fél megkérdezése alapján, kész tényekként tálalva mutatott be egy nem létező problémát, ami nagy port kavart a közösségi hálón és a közbeszédben. Írásában leszögezi: „a csíkszeredai hagyományos termékek vásárán nincs mit keresnie a háromszéki termelőnek, merthogy azt a vásárt Hargita Megye Tanácsa szervezi a Hargita megyei termelők számára.”

Hargita Megye Tanácsa a Székely termék védjegy tulajdonosa, így Borboly Csaba a replika jogán reagált a valótlan információkat tartalmazó írásra a Háromszék február 17-i lapszámában, Nem a lakhely, a minőség a kritérium címmel. Jelen pillanatban is több Kovászna megyei termelő vesz részt folyamatosan vásárainkon minőségi termékekkel, tehát nem igaz az, hogy kizárnánk a más megyéből érkező termelőket” – pontosított Borboly Csaba.

Hogy a háromszékiek kitiltásáról szárnyra kelt városi legendát megcáfolja, a megyeelnök péntek délután közösségi oldalán bejegyezte, hogy a február 18-i vásárból élő bejelentkezésben fog átfogó képet adni a helyzetről.

Péntek este Papp Edit felhasználón keresztül Papp Benedek Csaba kapcsolatba lépett Borboly Csabával kérve tőle, hogy szombaton fogadja meghallgatásra Csíkszeredában. A megyeelnök nyitott volt a személyes találkozóra, kérte a kézdiszentléleki termelőt, hogy szombaton 10 órakor keresse fel az elnöki irodában, még a 11 órára beharangozott élő bejelentkezés előtt. A találkozóra sor került, mindkét fél elmondhatta egymásnak saját meglátását, sikerült kibeszélni a félreértésből adódó problémát, és az élő bejelentkezésben már Papp Benedek Csabával közösen volt látható a megyeelnök.

A közel 40 perces bejelentkezésben Borboly Csaba tiszta vizet öntött a pohárba: szó sincs arról, hogy kitiltották volna a szomszédos megyékből érkező termelőket a havi vásárból. Mint elhangzott, ez alkalommal is több mint 30 településről érkeztek árusok, és ezúttal sem hiányoztak a háromszékiek: jelen volt a kézdivásárhelyi M&Co Kft. hústermékeivel, Szántó József mézespogácsáival, illetve Tubák Vince gyümölcslevekkel. Mindhárom kézdivásárhelyi termelő nagyon meg van elégedve a csíki havi vásárokkal, ennek hangot is adtak a Hargita Stúdió által készített tudósításban.

Borboly Csaba részletesen ismertette, mivel jár a Székely termék védjegy megszerzése, birtoklása, hogyan lehet azt igényelni, és melyek a havi vásárral kapcsolatos fő tudnivalók.

A mai nap két fő tanulsága: a szóbeszédre nem szabad felülni! Illetve a legrövidebb út az egyenes. Bízom benne, hogy az élő videó megtekintése után mindenki számára világossá válik, hogy egy percig sem volt szó arról, hogy bárki is kitiltotta volna a háromszéki termelőket a havi vásárból – fogalmazott Borboly Csaba, aki ugyanakkor a Háromszék napilapot is felkérte, segítsen helyretenni az újságban megjelent egyoldalú írás által elterjedt téves információkat. A mai világban az (alaptalan) információ is kiolthat vagy tönkretehet évek kemény munkájával létrehozott mozgalmat. Bízom benne, hogy ettől sikerül megkímélnünk az immár nyolc éve töretlen havi vásárunkat, amelynek mintájára hasonló vásárokat szerveznek Kézdivásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Székelyudvarhelyen is, így a termelőknek minden hétvégén lehetőségük van más-más városban értékesíteni termékeiket. A szenzációhajhász írást több mint 9000-en tekintették meg, míg a mi álláspontunkat alig 1500-an olvasták el.

A februári vásárról készült fotógaléria elérhető a Székely termék közösségi oldalán.

További hasznos dokumentumok: A havi vásár szabályzata

Székely termékes szabályzat: http://szekelytermek.ro/docs/mukodesi_szabalyzat.pdf

Követelményrendszer élelmiszerek (http://szekelytermek.ro/docs/elelmiszer2.pdf) és kézműves termékek (http://szekelytermek.ro/docs/kezmuves2.pdf) esetében a védjegy elnyeréséhez. Jelentkezési lap.

Csíkszereda, 2017. február 19.

 701 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...