fbpx

Mit tegyünk? 2.

Hasznos tanácsokat találhatunk a nemrég indult https://cemafac.ro/ román nyelvű honlapon a koronavírus-fertőzés elleni védekezésre. Készítettünk egy magyar nyelvű kivonatot belőle. 2. rész.

 

A COVID -19 járvány stresszforrás lehet a lakosság számára, félelmet és szorongást okozhat a betegség veszélyének tudata. Mindennek erős hatása lehet felnőttre és gyermekre egyaránt.

 

Az alkalmazkodásról és a kitartásról

– A stresszhez való alkalmazkodás megerősíti Önt, a szeretteit és a közössége tagjait.

– Mindenki másképp reagál a stresszhelyzetre. Ez függ az egyén eddigi tapasztalaitól, tulajdonságaitól, és függ a közösségtől, amelyben él.

– Azon személyek, akikre  a legerősebben hat a stressz válsághelyzetben: az idős emberek, a krónikus betegek, akik a legkitettebbek a COVID-19-megbetegedés veszélyének, gyermekek, felnőttek, az egészségügyben dolgozók vagy akik bármilyen formában segítik a betegek kezelését, továbbá az értelmi fogyatékosok, beleértve azokat a személyeket is, akik valamilyen függőségben szenvednek.

– Járvány idején a stressz kialakulhat a szerettei és saját egészségéért való aggódás, az alvási és étkezési rutin változása, koncentrálási nehézségek, krónikus betegségek súlyosbodása, alkohol-, cigaretta- és más veszélyes függőségek miatt.

– Az értelmi fogyatékosoknál új tünetek léphetnek fel, amelyek súlyosbodhatnak, ezért ilyenkor rendkívül fontos a kezelésük.

– Az Ön hozzáállása a családtagokhoz, barátokhoz és önmagához segíti a stressz kezelését. Ön megerősíti a közösséget, ha segíti a többieket abban, hogyan  alkalmazkodjanak a kialakult  stresszes helyzethez.

A következő dolgok  segíthetnek Önnek:

– Tartson szüneteket a hírek olvasása, hallgatása közben, beleértve azokat is, amelyek a közösségi médiában jelennek meg. Zavaró, ha folyamatosan a járvánnyal kapcsolatos hírek hatása alatt van.

– Vigyázzon a testére, próbáljon meditációs gyakorlatokat végezni, és lélegezzen mélyeket!

– Próbáljon egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozni, mozogjon rendszeresen!

– Aludjon eleget, kerülje az alkoholt és a tiltott szereket!

– Kerítsen időt a kikapcsolódásra, folytasson szórakoztató tevékenységeket!

– Tartsa a kapcsolatokat online, telefonon! Beszélgessen gondjairól és arról, ahogyan érzi magát olyan emberekkel, akikben megbízik.

– Hívja háziorvosát, ha a stressz hatással van a tevékenységére, és ha ez a probléma naponta jelentkezik.

 

Forrás: cemafac.ro

Összeállításunk első része itt olvasható: https://www.borbolycsaba.ro/mit-tegyunk/

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.