fbpx

További megelőzési és felkészülési intézkedések a megyei kórházban

A koronavírus-fertőzések megelőzése érdekében keddtől 14 napra felfüggesztették a tevékenységüket a járóbeteg-rendelők, és csak a sürgősségi eseteket fogadják a Hargita Megye Tanácsa által fenntartott Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. Az intézményben tovább zajlanak az előkészületek annak érdekében, hogy ha a járványügyi helyzet megkívánja, megfelelőképpen el tudják látni a koronavírussal fertőzött betegeket.

A 74527-es számú, 2020. március 23-án a Katasztrófavédelmi Főosztály által kiadott rendelet szerint március 24-től kezdődően 14 napra felfüggesztették a kórházakban a nem sürgősségi esetnek minősülő, későbbre előjegyezhető műtéteket, kezeléseket és vizsgálatokat. A rendelet a köz- és magánkórházakra is vonatkozik. Ugyanakkor felfüggesztették az előjegyzett vizsgálatokat a köz- és magánkórházak járóbeteg-rendelőiben. A rendelet szerint továbbá 48 órán belül kibocsátják a kórházakból mindazokat a betegeket, akik ellátása nem sürgős, és akik nem szorulnak kötelezően kórházi ellátásra.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban is leálltak a járóbeteg-rendelők, és folyamatban van azon betegek kibocsátása, akik esete nem sürgősségi jellegű. Mivel az előző hetekben a krónikus betegek beutalását előbb nyolcvan, majd ötven százalékra csökkentették, az új rendelkezés már nem érint sok pácienst.

„A krónikus betegek ellátásában most a háziorvosokra hárul nagy feladat. Kérjük, csak a sürgős eseteket küldjék a kórház sürgősségi osztályára. A sürgősségi osztályon értelemszerűen megnövekszik a betegforgalom a következő időszakban, ezért a többi kórházi osztály orvosai besegítenek az itteni ellátásban” – fejtette ki dr. Konrád Judit kórházmenedzser.

A kórházban közben tovább zajlanak az előkészületek arra az esetre, ha a koronavírus-fertőzések terjedése nyomán nagy létszámú beteget kell ellátni. Erre terveket dolgoztak ki, az osztályokon pedig képzések zajlanak a védőintézkedésekről és a védőfelszerelés használatáról.

A koronavírusos betegek ellátására felszabadították a kórház fertőző betegségeket kezelő osztályának felületét, 32 ágyat. A fertőző betegségek osztálya számára pedig felszabadították a bőrgyógyászati osztályt, a fertőző betegségek miatt kórházi kezelésre szoruló személyeket itt fogják ellátni. Ha a járványügyi helyzet úgy alakul, a tüdőgyógyászati osztály felületét is koronavírusos betegek ellátására használják, a tüdőgyógyászati megbetegedésben szenvedő, kórházi ellátásra szoruló betegeket pedig a belgyógyászati osztályon fogják kezelni.

Ugyanakkor tervben van a fertőző betegségeket kezelő osztály és a sürgősségi osztály felületeinek konténerekkel való bővítése. Borboly Csaba, a kórházat működtető Hargita Megye Tanácsának elnöke azt nyilatkozta, hogy a megyei önkormányzat biztosítja az erőforrásokat a kórház erőfeszítéseihez.

Részletek erről még itt: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/211951733206908/.

 

A kórház honlapján, a www.spitalmciuc.ro honlapon külön menüpont alatt lehet követni az aktuális kórházi értesítéseket, a hatóságok javaslatait.

 

Csíkszereda, 24.03.2020

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.