fbpx

Műemlékvédelmi konferenciát tartottak Bögözben

A bögözi református műemlék templom komplex restaurálási programja keretében szombaton, november 16-án szervezte meg Bögözben az Új Ezredév Alapítvány a III. Épített örökségünk védelme a Kárpát-medencében elnevezésű találkozót és konferenciát. Az alapítvány által évente, a bögözi református műemlék templom helyreállításának minden fontosabb elvégzett szakasza után megszervezett konferenciák idei kiadásán Kovács Örs Levente alapítványi elnök és Benczédi Sándor műemlékvédelmi szakértő, a bögözi program tervfőnöke ismertették a helyreállítási munkálatok jelenlegi stádiumát, amit személyesen is megszemlélhettek a résztvevők.

Idén folytatódott a templom komplex helyreállítása, köszönhetően a volt kulturális miniszter, Kelemen Hunor döntésének, amelynek értelmében az építészeti kivitelezésre megítélt hátralévő támogatásból a munkálatok körülbelül 80 százalékát sikerült elvégezni, és decemberre tervezik ezen munkálatok átadását is. 2013-ban több területről is érkeztek támogatások a program folytatásához, s ezek révén elkezdődhettek a műemlék templom kő- és farestaurálási, falképkutatási és belsőrégészeti munkálatai. Így sikerült elvégezni a szentély régészeti kutatását, valamint folytatni a falkutatást, és az ennek eredményeként előkerült falfeliratok, külső freskótöredékek és a két román kori ablak helyreállítását. Folyamatban vannak ugyanakkor a festett faberendezés részleges restaurálási munkálatai is, de mivel ezek nagymértékben függnek a többi kivitelezési és restaurálási munkálattól, a munkálatok ezen részének tervezett határideje 2014 márciusa.

A konferencia felkért előadói között, a határon túli épített örökség védelmét és helyreállítását szolgáló magyarországi állami támogatásokról értekező rangos meghívottak, valamint a bögözi munkálatokat ismerő szakértők és restaurátorok mellett, szerepelt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is.

– 2009 óta minden évben támogatja a megyei tanács is a bögözi református templom restaurálási munkálatait. Remélem, hogy január elseje után még többet tehetünk a műemlékek területén, s így a bögözi templomért is. Jó hírrel szolgálhatok ez ügyben, ugyanis a kormány által csütörtökön elfogadott decentralizációs tervezet más területek mellett a művelődés és a műemlékvédelem területén is engedne át hatásköröket a megyei tanácsoknak. Remélem, hogy az új feladatkörök lehetőséget biztosítanak arra, hogy a különböző műemlékvédelmi munkálatokat is helyi kivitelezővel, munkaerővel és helyi anyagokkal végeztethessük el. Ugyanakkor kérem a műemlékvédelmi szakembereket, hogy ha a jogszabály életbe lép, és megkapjuk a jelzett hatásköröket, akkor keressenek javaslataikkal, véleményeikkel, annak tudatában, hogy az új helyzetben helyi, azaz megyei szintű irányítás alá vehetjük a műemlékvédelem különböző kérdéseit – fogalmazott Borboly Csaba. Hozzátette: nagyon lényegesnek tartja a különféle elképzelések, fejlesztések és projektek összehangolását, azért, hogy ezek egymást erősíthessék, a párhuzamos megoldáskeresés ugyanis csak hátrányokat rejt magában. A bögözi református műemlék templom restaurálása jó példa, hisz együtt dolgoznak, minden szereplő kiveszi a részét a projektből.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.