fbpx

Nagy érdeklődés a gyümölcstermesztés iránt

Gyümölcstermesztés, feldolgozás, értékesítés és pályázati lehetőségek témában szervezett szakmai fórumot a csíkszeredai megyeházán február 19-én, csütörtökön a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság. A népes közönségnek szakmai előadást tartott, illetve a pályázati és az együttműködési lehetőségekről beszélt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Tánczos Barna szenátor, Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság ügyvezető igazgatója, Székely Csaba, az igazgatóság székelyudvarhelyi munkatársa, Nelu Orlaie a Szilágy megyei Hidai Faiskola Kft. részéről, Zágoni Elemér csíkkarcfalvi gyógyszerész és Már István, a Székelygyümölcs Egyesület elnöke.

Borboly Csaba beszédében a hasonló fórumok fontosságát hangsúlyozta, ahol a gyümölcstermelők tanácskoznak, megbeszélik a legfrissebb információkat, ezek szervezésében segítséget tud nyújtani Hargita Megye Tanácsa. A megyei tanács kidolgozta a mezőgazdasági és a turisztikai stratégiáját, ismertette, amelyek célja, hogy biztosítsa a gazdáknak termékeik megfelelő áron való értékesítését. Hargita Megye Tanácsának nincs lehetősége, hogy magánszemélyeket támogasson, ezért olyan szerveződésekre van szükség, mint az egyesületek, szövetkezetek, ezeket programjaikban általában 50%-ban támogatja a megyei tanács.

Forum(2)_2015febr19

Borboly Csaba gratulált Már Istvánnak, aki munkájáért európai szintű elismerésben részesült, valamint a Székely Konyha Egyesületnek. A megyeelnök elmondta, a feldolgozás terén is sok szép projekt született Hargita megyében, ezeket folytatni kell. Megköszönte azok hozzáállását, akik megszerezték a székely termék védjegyet, másokat is arra biztatott, hogy éljenek a lehetőséggel. A Hargita megyei sajtkészítők munkáját is méltatta, illetve fontos eredményként említette a Hargita sajtot.

Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete hamarosan kiírja pályázatait, ismertette a megyeelnök, amelyre várják az egyesületek jelentkezését. Végül Borboly Csaba minden jelenlevőt arra kért, hogy kérdéseikkel, problémáikkal keressék bizalommal őt, vagy az általa vezetett intézmény szakembereit.

Csíkszereda, 2015. február 19.

 1,092 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás