fbpx

Nagy érdeklődés a gyümölcstermesztés iránt

Gyümölcstermesztés, feldolgozás, értékesítés és pályázati lehetőségek témában szervezett szakmai fórumot a csíkszeredai megyeházán február 19-én, csütörtökön a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság. A népes közönségnek szakmai előadást tartott, illetve a pályázati és az együttműködési lehetőségekről beszélt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Tánczos Barna szenátor, Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság ügyvezető igazgatója, Székely Csaba, az igazgatóság székelyudvarhelyi munkatársa, Nelu Orlaie a Szilágy megyei Hidai Faiskola Kft. részéről, Zágoni Elemér csíkkarcfalvi gyógyszerész és Már István, a Székelygyümölcs Egyesület elnöke.

Borboly Csaba beszédében a hasonló fórumok fontosságát hangsúlyozta, ahol a gyümölcstermelők tanácskoznak, megbeszélik a legfrissebb információkat, ezek szervezésében segítséget tud nyújtani Hargita Megye Tanácsa. A megyei tanács kidolgozta a mezőgazdasági és a turisztikai stratégiáját, ismertette, amelyek célja, hogy biztosítsa a gazdáknak termékeik megfelelő áron való értékesítését. Hargita Megye Tanácsának nincs lehetősége, hogy magánszemélyeket támogasson, ezért olyan szerveződésekre van szükség, mint az egyesületek, szövetkezetek, ezeket programjaikban általában 50%-ban támogatja a megyei tanács.

Forum(2)_2015febr19

Borboly Csaba gratulált Már Istvánnak, aki munkájáért európai szintű elismerésben részesült, valamint a Székely Konyha Egyesületnek. A megyeelnök elmondta, a feldolgozás terén is sok szép projekt született Hargita megyében, ezeket folytatni kell. Megköszönte azok hozzáállását, akik megszerezték a székely termék védjegyet, másokat is arra biztatott, hogy éljenek a lehetőséggel. A Hargita megyei sajtkészítők munkáját is méltatta, illetve fontos eredményként említette a Hargita sajtot.

Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete hamarosan kiírja pályázatait, ismertette a megyeelnök, amelyre várják az egyesületek jelentkezését. Végül Borboly Csaba minden jelenlevőt arra kért, hogy kérdéseikkel, problémáikkal keressék bizalommal őt, vagy az általa vezetett intézmény szakembereit.

Csíkszereda, 2015. február 19.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.