fbpx

Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a családokat célzó tevékenységek népszerűsítésére

A családokat érintő tabutémák kibeszélésének céljával szervezett eseményt október 26-28. között az Erdélyi Háló Egyesület, melynek a csíksomlyói Jakab Antal Ház adott otthont.

A hétvége során mélyrehatóan foglalkoztak azokkal a kihívásokkal, amelyekkel a családoknak kell szembesülniük a XXI. században. Terítékre került a házastársak közötti kommunikáció, a családon belüli kommunikáció, a titkok a családban és a gyerekeket, fiatalokat érintő modernkori problémák is.

Szeibert András, a magyarországi Háló Egyesület társelnöke elmondta, rövidtávú céljaik közé tartozik az egyesület kommunikációjának mielőbbi megerősítése, melyben segítségül hívnak minden érintettet, akinek bármilyen személyes tapasztalata van az egyesület tevékenységével kapcsolatosan.

– Mindenkire szükség van, hisz minden esemény, hír, jópofa történet és személyes élmény továbbadása hozzájárul ahhoz, hogy minél szélesebb körben ismertté váljon a Háló, tevékenységünk és céljaink – fejtette ki Szeibert András.

Az eseményen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki elmondta, az általa vezetett intézmény évek óta prioritásként kezeli a családok ügyét. – Amíg állami szinten is történnek ezirányú intézkedések, addig helyi és megyei szinten is sokat tehetünk a családokért, legyen szó kisgyerekesekről, vagy akár nagycsaládokról. Nyitottak vagyunk az együttműködésre, mitöbb, munkatársat is keresünk a megyei tanács család munkacsoportjába. Családban gondolkozunk, és fontosak számunkra keresztény étékeink – hangsúlyozta a megyeelnök.

HaloTalalkozo1

Borboly Csaba azt is elmondta, minden szinten ösztönözni kell a döntéshozókat, hogy nagyobb szerepet vállaljanak a családok érdekében.

– Érdekeltté kell tennünk a helyi önkormányzatokat is és támogatnunk kell őket, hisz autonómiáról is csak akkor beszélhetünk, ha saját szintjén mindenki maximálisan elvégzi a feladat ráháruló részét – tette hozzá.

A megyei tanács elnöke kiemelte, a harmadik gyermek vállalás érdekében is erősíteni kell a kommunikációt és e téren is komolyabb vállalásokra van szükség.

A család témakörben történő kommunikáció hatékonysága érdekében Borboly Csaba létrehozott egy online felületet is a www.sli.do oldalon, ahol a #csalad eseménykód használatával bárki megoszthatja véleményét, javaslatait, akár anonim módon is arról, miként lehetne a családokat érintő támogatásokat kibővíteni, hogyan lehetne a meglévő rendszert fejleszteni, mik az esetleges hibák, min kellene változtatni stb.

A felület az esemény lejárta után is felkereshető és várunk minden építő kritikát, jó tanácsot, hisz az a tapasztalatunk, hogy együtt mindenre találunk megoldásokat – emelte ki a megyeelnök.

Csíkszereda, 2018. október 28.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.