fbpx

Nagyobb odafigyelést igényelnek a helyi termelőink, mezőgazdászaink

Borboly Csaba: Fő célunk, hogy a helyi gazdaság megóvása érdekében nagyobb mértékben támogassuk helyi termelőinket és a fiatal gazdálkodókat

A Természeti erőforrások szakbizottság (NAT) március 30-i ülésének egyik napirendi pontjaként a fenntartható élelmiszerpolitika szerepelt. Borboly Csaba felszólalásában megerősítette, hogy nagyobb odafigyelést igényelnek a helyi termelőink, mezőgazdászaink.

Borboly Csaba, a következő fontos szegmenseket emelte ki, illetve javasolta:

  • Az EU élelmezés biztonságának hosszú távú fenntartása érdekében a gazdálkodóknak nagyobb pénzügyi biztonságra lenne szükségük.
  • Sürgős intézkedésre van szükség az árstabilitás biztosítása érdekében a polgárok és a gazdálkodók számára, a rövid élelmiszer-ellátási láncok és az erős, fenntartható helyi élelmiszer-rendszerek támogatása, valamint a sebezhetőség csökkentése érdekében.
  • Olyan hosszú távú szemléletre van szükségünk, amely támogatja a fenntarthatóságot, a gazdaságot, az autonómiát és az ellenálló képességet regionális és EU-szinten azáltal, hogy olyan alternatív gazdálkodási rendszereket dolgozunk ki, amelyek elősegítik a rugalmas és tisztességes biológiai sokféleség kialakítását.

Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége munkatársai nap, mint nap azon dolgoznak, hogy a helyi termelők ne vesszenek el a piacon. Promoválják a helyi termékeket, vásárokat szerveznek, pályázati kiírásokról tájékoztatókat tartanak a mezőgazdászoknak és szakmai fórumokat szerveznek. A 12 éve létező Székely termék is segíti a gazdákat és a kezdő termelőket.

„Fő célunk, hogy a helyi gazdaság megóvása érdekében nagyobb mértékben támogassuk helyi termelőinket és a fiatal gazdálkodókat az ilyen szakmák hagyományának folytatásához.” – zárta felszólalásában Borboly Csaba.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.