fbpx

Négymegyés regionális szolgáltatóvá növi ki magát a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház

Sajtótájékoztatón mutatta be Demeter Ferenc kórházmenedzser, Fülöp Enikő gazdasági igazgató és Adrian Dobrică mellkassebész az újonnan vásárolt gépeket és felszereléseket január 4-én, csütörtökön a csíkszeredai kórházban. Mint ismeretes a kormány szűk határidőt szabva támogatta a kórházakat (http://bit.ly/2CCDzgo), amely révén számos kórház az országban nem tudta felhasználni az összegeket az év vége előtt. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház azonban köszönhetően annak, hogy már év közben felmérte a különböző osztályok igényeit sikeresen lebonyolította a közbeszerzést és az illetékes minisztérium közel 2,7 millió lejes támogatását is felhasználva minden osztályukat felszerelték különböző gépekkel és felszerelésekkel, valamint két haszongépjárművet is beszereztek az intézmény számára (a teljes lista itt tanulmányozható). A teljes beruházás összértéke közel 5,7 millió lej, amelyhez Hargita Megye Tanácsa közel 2,9 millió lejjel járult hozzá.

A beruházásokból az intenzív terápia osztályra altatógépeket, ventillációs készülékeket, perfuzomatokat, defibbrillátort és echográfot vásároltak. A műtő osztály műtőslámpával, műtőasztallal, defibbrilátorral, nőgyógyászati műszerkészlettel, ortopédiai artoszkóppal,  szemészeti mikroszkóppal, és szemészeti biomikroszkóppal gazdagodott, A 2016-tól működő szájsebészeti osztály többek között egy új teljesen felszerelt szájsebészeti széket kapott. A kórbonctani részlegre paraffin kinötőt és centrifugát vásároltak. A tüdőoszályra oxigénterápiás gépeket szereztek be. A reumatológia elektróterápiás gépekkel gazdagodott. A szentegyházi kórház krónikus belgyógyászati osztálya echográffal gazdagodott. Mindezek mellett a sürgősségi kórház mosodáját ipari mosógéppel, szárítóval és vasalóval szerelték be, valamint két haszongépjárművet is vásároltak. Az újonnan beszerzett gépekről még több fotó Borboly Csaba közösségi oldalán is elérhető.

Demeter Ferenc kórházmenedzser a bemutatón elégedettségének adott hangot, hiszen annak ellenére, hogy a kormány támogatása akkor jött mikor gyakorlatilag lehetetlen felhasználni a támogatást Fülöp Enikő gazdasági igazgató vezetésével mégis sikerült minőségi felszereléseket vásárolni az osztályokra. Fülöp Enikő gazdasági igazgató szerint ugyanakkor ez a siker annak köszönhető, hogy már év közben az kórház munkaközösségének bevonásával felmérték az osztályok igényeit, így tudták milyen gépek, felszerelések beszerzése szükséges. Adrian Dobrică megjegyezte, hogy a jelenlegi felszerelésekkel a kórház úgymond szintet lépett, hiszen minden beszerzett eszköz magas színvonalú, külön megjegyezte, hogy mindezek beszerzése a dolgozó orvosok igényei szerint történtek. Elmondása szerint az intézmény felszereltsége és az itt nyújtott szolgáltatások közelebbről felveszik a versenyt a vásárhelyi kórházzal is. A főorvos ugyanakkor azt is hozzá tette, nem véletlen, hogy egyre ritkábban járnak a helikopterek Csíkszeredába, hiszen az esetek többségében a csíkszeredai kórház már el tudja végezni szükséges beavatkozásokat.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszönetet mondott a kórház vezetőségének és a megyei tanács munkatársainak is az együttműködésért, amelynek köszönhetően a csíkszeredai kórház regionális szolgáltatóvá növi ki magát nagy léptékekben. Ugyanakkor megjegyezte, hogy dőlhetnek hátra, hiszen további közbeszerzésekre van szükség, az elkezdett beruházásokon kell tovább dolgozni és újakat elindítani. A megyeelnök szerint az elkövetkezőkben szükséges a teljes Nagy Laji-dombjának a rendezési tervének elkészítése bevonva az alkalmazottakat és a lakosságot is. Borboly Csaba szerint jó irányba fejlődik a kórház, hiszen a most beszerzett felszereléseknek is köszönhetően a fiatal orvosok is egyre inkább érdeklődnek a Csíkszereda iránt.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat érintő beruházások az alábbi hivatkozásokon követhetőek:

Csíkszereda, 2018. január 4.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.