fbpx

Nekifutottunk!

A The House Egyesület Fuss NEKI! programja egy sporteseményre épül, azonban a lényeg ezúttal nem a sportteljesítmény, hanem a közösségi kezdeményezések láthatóvá tétele, a közös élmény és az adománygyűjtés. A Fuss NEKI! különböző civil szervezetek és csoportok közösségi kezdeményezéseit karolja fel, illetve ezek megvalósításához szükséges pénzalapot segít előteremteni. A kezdeményezések megvalósítását kétféleképpen lehet támogatni: egy-egy civil szervezet nagyköveteként vagy adományozóként. Az esemény fő programpontja a 2022. május 22-én szervezett közös gyaloglás, futás vagy biciklizés volt. A Csíkszeredában zajló adománygyűjtésen összesen 21 civil szervezet gyűjtött a kitűzött célok eléréséhez, és közel 500 nagykövet állt a rajthoz ezeket képviselve.

A KALOT Egyesület nagyköveteként „Nem csak a fizikai erőszak erőszak! Lelki egészségvédelemi foglalkozások fiataloknak, felnőtteknek” című kezdeményezést támogatva 5 km-es táv lefutását vállaltam az adománygyűjtő sporteseményen, amit sikerült teljesítenem. Az egyesület projektjének célja az erőszak fogalmáról való párbeszéd segítése a Székelyföldön élő fiatalok és felnőttek körében, az erőszak felismerése, kezelése és legfőképp megelőzése. Hargita Megyéért Egyesületünkkel korábban mi is szerveztünk különböző adománygyűjtő akciókat, például a Covid időszak alatti adománygyűjtés a Hargita megyei kórházaknak, a legutóbbi ilyen eseményünk alkalmával az ukrajnai menekülteknek gyűjtöttünk különböző tartós élelmiszereket. A Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ kiemelt figyelmet fordít a fiatalok mentális egészségének megőrzésére, hiszen a mentális zavarok korai felismerése, a megfelelő beavatkozás és kezelés elengedhetetlen. Fontosnak tartjuk a szakembereink képzését, hogy az iskolai tanácsadók minél több önismereti foglalkozást tartsanak elsősorban a diákoknak stresszmenedzsmentről, szorongásról, frusztrációról, bullyingról (iskolai zaklatásról), cyberbullyingról (internetes zaklatásról).

A Hargita Megye Tanácsa alárendelt intézményeihez tartozó Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság évek óta dolgozik a nehéz helyzetben lévő személyek jogainak védelmével, tanácsadási szolgáltatások révén segíti a hozzá fordulók sorsát. Egy nyertes Erasmus+ program keretében a Szociális és Gyermekvédelmi Vezérgigazgatóság a Spektrum Oktatási Központtal közösen, partnerségben más országok civil szervezeteivel és intézményeivel az internetes zaklatás (cyberbullying) jelenségének visszaszorítását tűzte ki célul, illetve szintén együttműködésben valósult meg a CareComp elnevezésű projekt, melynek célja az intézményes rendszerben dolgozó gyermekfelügyelők, nevelők és nevelőszülők segítése volt tréningek, információk és támogatás által, hogy a gyerekek a legjobb mentorálásban részesüljenek.

A Vezérigazgatóság kialakult jó hálózatának felhasználásával kiutat találhatnak a családon belüli vagy más erőszakot átélt személyek. Ezen felül több elhelyezőközpont, védett lakóotthon tartozik a Vezérigazgatóság hatáskörébe, amelyek menedéket jelentenek a rászoruló személyeknek. Ha úgy érzi, segítségre van szüksége, hívja a 911 egységes hívószámot, vagy lépjen velünk kapcsolatba.

Tisztelettel szeretném megköszönni azon pénzadományokat, amelyekkel engem és ezáltal a KALOT Egyesület tevékenységét támogatták! Összefogásunkkal 460 lej összeggel tudjuk segíteni azt, hogy az erőszakot tapasztalók vagy elszenvedők hatékonyabban fel tudjanak lépni a bántalmazásokkal szemben, így ezáltal egy erőszakmentesebb közösségben élhessünk.

Köszönöm a szervezőknek, hogy lehetőséget teremtettek erre a nagyszerű adománygyűjtésre, amely által nemcsak a civil szervezetek és kezdeményezési csoportok projektjeit támogathattuk, hanem a sporttevékenységeket népszerűsíthettük. Bízom benne, hogy a jövőben újra megrendezésre kerül a Fuss NEKI! adománygyűjtő program és még többen csatlakoznak a megmozduláshoz, amely új lendületet adott a térségünknek.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.