fbpx

Nem Boeingek számára akarunk kifutót építeni!

Figyelembe véve, hogy a csíkszeredai repülőtér konzultációra bocsátott megvalósításhatósági előtanulmányának tervezetével kapcsolatos sajtócikkekben néhány pontosításra szoruló adat került közlésre, valamint annak fontosságát, hogy a közvélemény helyesen legyen tájékoztatva a projekt hasznosságát, gazdasági előnyeit, és a megvalósításhoz szükséges költségeket tekintve, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az alábbiakat pontosítja:

Nem gondolkozunk 20 millió eurós repülőtérben, mint ahogy azt a Krónika és Csíki Hírlap napilapok, valamint a szekelyhon.ro és maszol.ro internetes újságok címei és bekezdései sugallják. Egy megvalósíthatósági számítást, tervezést rendeltünk meg, a megbízott cégnek viszont feladata rámutatni a további fejlesztések lehetőségeire, potenciális költségvonzataira. Amint azt a cikkíró is helyesen megjegyezte: „A megyei önkormányzat elsősorban betegszállításban, átültetésre váró szervek gyors célba juttatásában, illetve katasztrófahelyzetek – például erdőtüzek – operatív megoldásában gondolkodik.” Ez az első fázis, amely véleményünk szerint Hargita megye szemszögéből elsődleges.

Egy következő fázisban gondolkodni lehet egy üzleti célokat, kisebb csoportos turizmust kiszolgáló fejlesztésben, ehhez a jelenlegi füves leszálló pálya mintegy félszáz fő szállítására alkalmas gépeknek megfelelő, szükséges egy szilárd burkolatú pálya is. Ugyanakkor további repülési feltételek javítására alkalmas fejlesztésekre van szükség (mint például köd esetén a rossz látási viszonyokban navigáció, automata leszállásvezérlő stb.).

A harmadik fázis, amelyre a megbízott cég kitért, és megvizsgálta a feltételeket, az a nagyobb repülőgépek (például a WizzAir  járatai) fogadására alkalmas kifutópálya helyszíne és becsült költsége, amelyre a fent említett napilapok által jelölt összeg vonatkozik. Ez a fázis elkövetkező 40-50 év távlatában nem kell vita témáját képezze, hisz Hargita megye ebben a pillanatban is abban érdekelt, hogy a marosvásárhelyi repülőteret úgymond kiszolgálja, átszállítva az utasokat innen, amiről egyébként már elkezdtük az egyeztetéseket Maros Megye Tanácsának elnökével.

Hangsúlyozandó: a megyei tanács elnöke kiemelte, hogy elsőrendűen azt kell eldönteni, hogy akarunk-e egyáltalán repteret, s ha nincs egységes támogató álláspont, akkor ez a fejlesztés nem történik meg. Viszont ahhoz, hogy ezt el tudjuk dönteni, szükség van vizsgálatokra, elemzésekre, amelyek szakmai megalapozottságot adnak egy döntésnek, és ne jókedvünkben, laikus elgondolásunk alapján döntsünk a kérdésben, és a szakértőknek a feladata, hogy minden egyes részletre választ adjanak, még ha az évtizedek múltán lesz is érvényes. Éppen ezért a Planificatio által szombaton bemutatott tervezet több fázisban, továbbfejlesztési lehetőségeket is felvázolva készült el, amiből számunkra most az első szint, az úgymond kisgépes változat a megfontolandó, ha minden érintett ezt akarja. Az előtanulmánnyal megbízott cég a szombati konzultáció javaslatai alapján aktualizálja azt, ennek végleges formája közzétételre kerül a  http://www.hargitaairport.ro/ oldalon.

A helyszínen adott interjú részlete meghallgatható az alábbi linken:

http://www.hargitaairport.ro/?page_id=770

Csíkszereda, 2016. szeptember 19.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.