fbpx
Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto

Nem hagyjuk az úzvölgyi temetőt! – Online petíciót indított Hargita Megye Tanácsa

A törvényes lehetőségek betartása érdekében Hargita Megye Tanácsa online aláírásgyűjtést kezdeményezett az úzvölgyi temető ügyében. A cél az, hogy minél többen kifejezhessék – törvényes úton – nemtetszésüket a dormánfalvi önkormányzat egyoldalú lépésével kapcsolatban.

A petíció itt írható alá:

https://www.petitieonline.com/nem_hagyjuk_az_uzvolgyi_temett

Mint ismeretes, a szomszédos Bákó megyei Dormánfalva város önkormányzata „saját” katonai temetőt épített az elmúlt napokban az úzvölgyi első világháborús hősök temetőjébe. Az elmúlt munkaszüneti napokban a dormánfalvi önkormányzat telekkönyveztette a területet, sírhantokat és síremlékeket állított az első világháborúban elhunyt magyar katonák sírjára.

– Arra kérek mindenkit, hogy éljen a törvényes lehetőséggel, írja alá a petíciót. Mi megpróbáljuk elnapoltatni a május 17-re tervezett, dormánfalviak által szervezett ünnepséget. Ha nem sikerül, szervezetten, higgadtan veszünk részt ezen. Ismétlem: nem hagyhatjuk, hogy néhány provokátor összeugrasszon bennünket, feszültséget szítson – mondta Borboly Csaba. – Az úzvölgyi temető ügyében is a törvények mentén kell keresni a megoldást helyi, országos és európai szinten – nyomatékosított a megyei tanács elnöke.

Borboly Csaba Winkler Gyula EP-képviselővel, Tánczos Barna szenátorral és a temetőt gondozó Csíkszentmárton polgármesterével, Gergely Andrással együtt május elsején látogatta meg a temetőt, erről készült videónk itt látható:

A látogatást követően ad hoc lakossági fórumot is tartottak Csíkszentmártonban, melyet korábban a közösségi médiában hirdettek meg (https://www.facebook.com/events/431362464264246/), és amelyen a munkaszüneti nap ellenére nagyon sokan részt vettek. Itt kiderült, hogy nagy érdeklődés követi az eseményeket, és nagy összefogás tapasztalható a katonai temető ügyében.

A történtekről Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke levélben tájékoztatta Viorica Dăncilă miniszterelnököt, akitől azt kérte, hogy közigazgatási eljárás útján állítsa le az építkezést az ügy tisztázásáig. Ugyanakkor határozott és gyors fellépést kér a szakhatóságoktól az RMDSZ abban a hivatalos levélben, amelyet Kelemen Hunor szövetségi elnök, Korodi Attila képviselőházi frakcióvezető és Tánczos Barna szenátusi háznagy látott el kézjegyével.

A temető területét már 2007-ben Csíkszentmárton község közvagyonába foglalták, ez 2010-ben jelent meg Románia Hivatalos Közlönyében (az erről szóló dokumentum megtekinthető itt: https://drive.google.com/open?id=1HLjxtpBYqIdl7X07mXvEIP48KqlQDgPm). Ennek ellenére egy hónappal ezelőtt a dormánfalvi önkormányzat elkezdte a területnek a saját közvagyonába foglalását, amelynek első lépése a helyi tanács vonatkozó határozatának elfogadása volt, közben pedig emlékművet emelt az úzvölgyi temetőben. (A megyei tanács honlapján külön oldal foglalkozik a vitatott megyehatárszakaszokkal, és a Bákó megyéről szóló résznél található Úzvölgye ügye: https://hargitamegye.ro/litigii/bako-megye/uzvolgye.html)

A helyszínen készített videónkat megtekinthetik az alábbi linken:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/434950210384058/

Csíkszereda, 2019. május 4.

 852 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás