fbpx

Számos lovasprogramot támogat Hargita Megye Tanácsa alintézményén keresztül

Hargita Megye Tanácsa kiemelt figyelmet szentel a lovassportoknak és a lovas tevékenységek népszerűsítésének, az alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynökség idén számos lovas eseményt támogat. Erről május 2-án, csütörtökön sajtótájékoztató keretében számolt be Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Csilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökség vezetője, Kolozsvári Tibor megyei tanácsos és Albert Alfonz Pál, Csíkszentdomokos alpolgármestere, aki a hétvégén sorra kerülő Csíkszentdomokosi Lovasnapok programját ismertette.

A lovasturizmus népszerűsítése évek óta a megyei tanács prioritásai közé tartozik, akárcsak a lovassportok támogatása és a lovas rendezvények népszerűsítése a megyében. Hargita Megye Tanácsa alintézményénél, a Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségénél megerősített csapat dolgozik a Hargita megyei lovas tevékenységek fejlesztésén. Ennek érdekében egy felmérés készült, amely egyrészt rávilágít a Hargita megyei lovas turizmus és lovas tevékenységek jelenlegi helyzetére, valamint javaslatokat fogalmaz meg a megyei lovas tevékenységek fejlesztésére.

– A felmérésből egyértelműen kiderül, hogy igény van egy komoly megyei fejlesztésre, amit külső anyagi forrás nélkül nem lehet megvalósítani, de bízunk benne, hogy sikerül uniós és/vagy anyaországi pályázati lehetőséget bevonni. Ezért fontos, hogy a május 26-i EP választások után olyan erős képviseletünk legyen, akiknek fontosok a gazdák, az agrárium, a lovas élet támogatása – nyilatkozta Borboly Csaba megyeitanács-elnök. A megyeelnök beszámolt arról, hogy idén még jelentősebb szerepet fordítanak a lovas sport támogatására.

– Bízunk benne, hogy minél több gyerek számára a ló közelségét meg tudjuk szerettetni, ezáltal közelebb hozni a szülőföldhöz, és olyan élményekben részesíteni, ami mentén az ember és az állat együttműködése, jó viszonya elmélyülhet. Távlati célunk, hogy a korcsolyázás és az úszáshoz hasonlóan a gyerekek számára a lovas tevékenységet is hozzáférhetővé tegyük. A ló a magyar ember leghűségesebb társa a XXI. században is, ezért tartjuk fontosnak a lovas élet társadalmasítását – fogalmazott a megyeitanács-elnök.

A VisitHarghita telefonos applikáción és weboldalon elérhetőek a lovaglással és a lovastúrákkal kapcsolatos információk, illetve a túraszervezők elérhetőségei. Külön programlehetőségként vannak feltüntetve a szekeres túrák, illetve a szánozás, ami egy különlegesség térségünkben.

A 2019-es lovas program összköltségvetés értéke 129.500 lej, amelyből 115.000 lej a Hargita megyei lovas rendezvények támogatására fordítanak. Örvendünk, hogy az összes beérkezett szervezési igényt tudjuk támogatni az idei évben – emelte ki Csilip Árpád, a fejlesztési ügynökség vezetője. Az első támogatott lovas rendezvény, amit idén társszervezőként támogat az ügynökség a IX. Csíkszentdomokosi Lovasnap, amelyet május 3-4. között rendeznek meg.

Összesen 10 Hargita megyei lovas rendezvény kerül támogatásra: IX. Csíkszentdomokosi Lovasnap, Ditrói Lovasnap, Székely Vágta- Óriáspince-tető – Hargita megye képviselete, Régió Díjugrató Kupa – Gyergyóremete, Alcsíki Lovas Nap, Székelyföldi Lovas Ünnep, VI. Székely Lovas és Kultúr Fesztivál, Régió Díjugrató Kupa – Udvarhely, II. Kászoni Fogathajtó Verseny, Gyergyóremetei Lovasnap. Ugyanakkor két huszárfelvonulást is támogat idén a fejlesztési ügynökség.

 

Kolozsvári Tibor megyei tanács, a lovas munkacsoport vezetője örömének adott hangot, hogy a lovas tevékenységek támogatásával a jövőben egyre több gyereknek lesz lehetősége lovardába járni, ez pedig hosszútávon a székelyföldi lovas közösség gyarapodását fogja eredményezni. A sajtó képviselőinek beszámolt a közelmúltban történt találkozóról is, amikor Borboly Csaba megyeitanács-elnökkel közösen egyeztettes Dallos Gyula miniszteri biztossal, aki a készülő elemzés szakmai partnerségét vállalta.

– Székelyföld sajátos vonását jeleníti meg a székelyföldi lovas társadalom. A hivatalos adatok szerint jelenleg 37 000 lovat tartanak a gazdák a megyében. Az elmúlt években erősödött a hobbi, a sport és a turisztika irányában a lovas élet, amely jelenleg reneszánszát éli Székelyföldön. A lovas turizmusban komoly húzóerő rejlik a térség számára. A lovas munkacsoport azon is dolgozik, hogy a megyében minél több gyereknek nyíljon lehetősége lovazásra, hobbi, sport, de akár terápiás célokból is – mondta el Kolozsvári Tibor.

Kinőtte a régi helyszínt a Csíkszentdomokosi Lovasnapok

Bíró Alfonz Pál, Csíkszentdomokos alpolgármestere elmondta: idén 2 naposra szervezték a IX. Csíkszentdomokosi Lovasnapokat. Május 3-án, pénteken délelőtt szekeres túrát tartanak Csíkszentdomokos legendák nyomában címmel, délután 18 órától a polgármesteri hivatal dísztermében konferenciára várják az érdeklődőket. Dr. Suba Kálmán állattenyésztő mérnök a lótenyésztés irányáról fog beszélni, majd Bajkó Tibor lovassport-mester a Hargita megyei lovazási lehetőségekről tart beszámolót.

Május 4-én szombaton 10 órától az új helyszínen, a Balánbánya felé vezető út mellett (Gálkúton) díjugratással kezdődik a program, majd a Csíkszentdomokosi Fúvószenekar lép fel. A díjkiosztást követően fogathajtást és vicces hajtást tartanak, a versenyszámok között Vaszi Levente kosteleki népdalénekes lép fel. A díjkiosztót erőpróba követi, végül Pászka Legel és csapata lovasíjász-bemutatót tart.

Csíkszereda, 2019. május 2.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.