fbpx
Fotó: Kocsis B. János

Nem lehetünk provokátorok áldozatai!

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elítéli az úzvölgyi temetőben május 16-án, csütörtökön délután – két ismeretlen személy által – elkövetett akciót, melynek során műanyag zsákokba csavarták a dormánfalviak által illegálisan felállított betonkereszteket. Ugyanakkor el is határolódik az ott történtektől, továbbra is a jogszerű, békés cselekedeteket tartja járható útnak.

A dormánfalviak nyílt levelére válaszolva azonban fontos hangsúlyozni, hogy a kegyeletsértés már megtörtént akkor, amikor betont öntöttek a honvéd katonák sírjaira. Ez az úzvölgyi temető súlyos meggyalázása volt, ez ellen Hargita Megye Tanácsa tiltakozott, és követelte, hogy tüntessék el onnan az építményt. Bebizonyosodott az is, hogy a dormánfalviak építkezése illegális, ezzel a saját hősi halottaikat ugyanúgy meggyalázták, mint a más nemzetiséghez tartozókat. A dormánfalviak tettét tovább súlyosbítja, hogy közpénzből építkeztek illegálisan.

– A dormánfalviak által végzett törvénytelen építkezésekért személyesen Dormánfalva polgármestere felel. Éppen ezért nincs joga neki megszólalni ebben az ügyben, nincs joga vádaskodni, véleményt formálni mindaddig, amíg a törvénytelen helyzet nem oldódik meg. Nem hagyhatjuk, hogy néhány provokátor – legyen magyar vagy román – feszültséget szítson a két nemzet között, a románok és a magyarok között! Ugyanakkor minél hamarabb tisztázni kell a terület jogviszonyát – hangsúlyozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A Kezdeményező Bizottság döntése alapján – önszerveződés alapján – mindaddig őrizni fogják a temetőt, amíg a törvénytelenül épített kereszteket el nem költöztetik onnan.

– Kérem a papságot, jóindulatú civileket, szervezzék meg, legyen minden vasárnap istentisztelet és mindennap őrködés a temetőben! Szükségünk van a higgadt, kiegyensúlyozott, imádságos együttműködésre annak érdekében, hogy a provokációk ne érjenek célba. Nem hagyhatjuk, hogy néhány provokátor országos hisztériát keltsen – hangsúlyozta Borboly Csaba.

Az úzvölgyi katonai temető kapcsán itt található információ: http://uz.hargitamegye.ro

Csíkszereda, 2019. május 17.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.