fbpx

Németországban vállalt vagy vállalna munkát? Íme néhány információ!

Németország a koronavírus-járvány miatt lezárta határait az idénymunkások előtt. A berlini szövetségi belügyminisztérium március 25-én megtiltotta a mezőgazdaság szempontjából nélkülözhetetlen szezonális munkavállalók beutazását. Igaz, hogy 280 ezer idénymunkásra lenne szükségük, de a határokon belül is van 600 ezer menekült, akinek nincs munkaviszonya.

A tilalom többek között a Bulgáriából, Romániából, Magyarországról, az Egyesült Királyságból, valamint az olyan szomszédos országokból beutazó munkavállalókat érinti, amelyekkel újra bevezették a határellenőrzést.

A korábbi évek tapasztalatai szerint a német mezőgazdaságban foglalkoztatott idénymunkások 60%-a Romániából, 33%-a pedig Lengyelországból érkezett.

A német agrárminiszter, Julia Klöckner elismerte, hogy a beutazási tilalom a gazdákat különösen keményen érinti, némi reményt csak a két hónap múlva tervezett felülvizsgálat jelenthet.

(Forrás: https://www.agrarszektor.hu/karrier/nemetorszag-a-koronavirus-miatt-lezarta-a-hatarait-az-idenymunkasok-elott.20612.html)

Információk magyar nyelven – koronavírus és munkajog

Ingyenes Hotline: 0800 0005614

A DGB Faire Mobilität projektje egy ingyenes telefonos tudakozót indított, amelyen Németországban dolgozó emberek munkajogi kérdéseket tehetnek fel a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzettel kapcsolatban. Általános tájékoztatást és gyakorlati tippeket nyújtanak hétfőn, kedden és csütörtökön 9 és 12, valamint 14 és 18 óra között.

Az alábbi oldalon gyakori kérdésekre adnak választ román és magyar nyelven, segítve a külföldi munkavállalókat (legutóbbi frissítés: március 19.):

https://www.fair-arbeiten.eu/hu/article/469.inform%C3%A1ci%C3%B3k-magyar-nyelven-koronav%C3%ADrus-%C3%A9s-munkajog.html

Fotó (illusztráció): terkepek.net

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.