fbpx

Nemzetegyesítés Petőfi Sándor művein keresztül

A tizedik évfordulójához érkezett nemzetközi felolvasómaraton évről-évre irodalmunk egy-egy kiemelkedő alkotójának életműve szólal meg. A maraton fő szervezője ötödik éve a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsának támogatásával.

Tegnap, február 20-án a 195 éve született Petőfi Sándor műveiből olvastak fel, hat ország közel 200 településén, határokon innen és túl közel 40.000 felolvasó szólaltatta meg nagy költőnk műveit.

Az idei felolvasók közel negyvenezres létszáma, az évről évre nagyobb érdeklődés bizonyítja, hogy az olvasás, az irodalom egyetemes értékeket közvetít. Az országhatárokon átívelő felolvasás összefogja közösségeinket, megszólít gyerekeket, fiatalokat és időseket egyaránt. A központi helyszínen, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében délelőtt tíz órakor kezdődött a 10. nemzetközi felolvasómaraton ünnepi megnyitója, ahol Petőfi Sándor életművét felidéző könyvkiállítás fogadta a felolvasókat. Részletes beszámoló itt érhető el.

Romániából a tavalyihoz hasonlóan az ország 16 megyéjéből csatlakoztak, viszont sokkal nagyobb a résztvevő települések és a felolvasók száma: az ország 167 településén több mint 33.000-an jelentkeztek felolvasásra, több mint 200 intézmény, szervezet vett részt a közös felolvasáson, Erdély és Székelyföld számos településén, a távoli szórványvidékig és Bukarestig. A külföldi felolvasók száma pedig megközelítette az 5000-et, öt országból jelentkeztek idén a felolvasásra 29 településről: Magyarország, Felvidék (Szlovákia) és Kárpátalja (Ukrajna) mellett idén is volt felolvasás Belgiumban, a Brüsszeli Magyar Házban és Németországban.

– Az olvasás mindannyiunk számára örömet nyújt és olyan kellemes pillanatokat szerez, amely által gazdagodunk és jobban meg tudjuk élni ünnepeinket is. Az Ifjúság Évében sikerült nagyon sok diákot, fiatalt megszólítani és bevonni a közös olvasás élményébe! – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki közösségi oldalán osztotta meg kedvenc Petőfi-idézetét ez alkalomból.

Csíkszereda, 2018. február 21.

 669 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...