fbpx

Fél évszázad a sajtófotók tükrében

A Hargita és a Hargita Népe napilap a sajtófotók tükrében címmel nyílt fotókiállítás az újság egykori és jelenlegi fotóriportereinek munkáiból február 21-én, szerdán délután a Megyeháza Galériában. A tárlat részét képezi a február 13-23. közötti rendezvénysorozatnak, amelynek filmvetítés, könyvbemutatók, műhelyfoglalkozás és találkozó is részét képezi.

Elsőként, a házigazda megyei tanács részéről, Zonda Erika vezérigazgató köszöntötte a tárlatlátogatókat, tolmácsolva Borboly Csaba megyeitanács-elnök üdvözletét.

– Az évfordulók okot adnak és alkalmat nyújtanak az emlékezésre, a visszatekintésre, a napi rutinból való kizökkenésre, a számvetésre és teendőink továbbgondolására. Az ötven éves napilap, no meg annak volt és jelenlegi fotósaira úgy is tekinthetünk, mint a XX-XXI. század krónikásaira, akik megörökítik és átörökítik a tegnap történéseit, ami gyerekeink, unokáink számára már történelem – hangsúlyozta Zonda Erika programokért felelős vezérigazgató.

Sarány István, a Hargita Népe napilap főszerkesztője köszöntötte a lap jelenlévő alapítóit, az első generáció képviselőit, valamint a jelenlegi munkatársakat.

– Nagy P. Zoltán, akinek több fotóját is megtekinthetik, több évtizedes munkásságával iskolát teremtett, megszabta az arculatát a lap képi világának, és ezt a munkát folytatták az utána jövő fotóriporterek is – emelte ki a főszerkesztő.

A kiállítást szakmailag Székedi Ferenc publicista, a lap egykori munkatársa méltatta, felvázolva azt is, milyen a jó sajtófotós:

– Nagy P. Zoltán 33 éven át fotózott a Hargitának, és amikor 2001-ben elment nyugdíjba azt mondta, több mint 30 000 fotója jelent meg a lapban és más helyen itthon és a nagyvilágban. Az ő élete fotókban mérhető élet. Művészfotói közül számos bejárta a világot, díjak tucatjait hozva el. Ezeken a képeken nem fog az idő, hiszen valamennyi a szakmaisághoz, a kompozíciókészséghez, a látásmódhoz, az érzékenységhez, a nyitott szemhez kötődnek – fogalmazott Székedi Ferenc publicista.

A tárlat Nagy P. Zoltán, Kristó Tibor, Csíki Zsolt, Balázs Árpád, László Róbert és László F. Csaba munkáit vonultatja fel.

Csíkszereda, 2018. február 22.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.