fbpx

Néptánc és népzene töltötte be a Szabadság teret

Május 12-én, csütörtökön gyermekek és ifjak vették birtokba a csíkszeredai megyeháza oszlopcsarnokát és a Szabadság teret, hogy együtt ropják a táncot a XXIX. Csűrdöngölő gyermek- és ifjúsági néptánctalálkozón.

A XII. Hargitai Megyenapok keretében szervezett néptánctalálkozón több mint harminc néptánccsoport lépett fel. Az összesen több mint ezer néptáncot, magyar néphagyományokat kedvelő és éltető gyermeket megmozgató rendezvény a legnagyobb ilyen jellegű esemény Erdély-szerte. A főszervező András Alapítvány, a társszervező Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ, valamint a házigazda Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a rendezvény támogatóinak segítségével alkalmat nyújtott a legfiatalabb nemzedékeknek, hogy ízelítőt adjanak a sokszínű magyar néptáncból és népi játékokból.

A néptánctalálkozó hivatalos megnyitóján Borboly Csaba,  Hargita Megye Tanácsának elnöke, Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei közgyűlés elnöke és Bányai Gábor országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszönetét fejezte ki az András Alapítványnak és a Hargita együttesnek, hisz több mint harminc csoport mutatkozott be az idei Csűrdöngölőn a XII. Hargitai Megyenapok keretében.

– Köszönöm, hogy 700 kilométerről ide érkezve egy igazi csodát láthattunk, vigyázzanak ezekre a lányokra és fiúkra, tanítsák őket mindarra az értékre, amit Önök is megtanultak szüleiktől, nagyszüleiktől – fogalmazott Bányai Gábor országgyűlési képviselő.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei közgyűlés elnöke örömének adott hangot, hogy Hargita megye testvérmegyéjéből érkezve ilyen látványba lehetett része, amit a több mint ezer gyerek tánca jelentett. Beszédében előrevetítette, hogy Bács-Kiskun megyében is szeretne a közeljövőben e rendezvény mintájára meghonosítani egy néptánctalálkozót.

Végül Borboly Csaba megyeitanács-elnök köszöntötte a mintegy másfélezer jelenlévőt. Köszönetet mondott a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttesnek, hogy lehetővé teszi, hogy több ezer gyerek a megyében tanulja a táncainak, hagyományainkat, és nap mint nap megélje. Megköszönte az oktatóknak, zenészeknek és csoportvezetőknek, hogy lehetőséget teremtenek, hogy a gyerekek jobban kötődjenek a szülőföldhöz.

– Örvendek, hogy sok lelkes ifjúsági szervezet van, aki tánccsoportot működtet. Arra hívom Önöket, hogy gyerekeinket ösztönözzük, hogy táncoljanak, büszkén viseljék a székely ruhát – jelentette ki Borboly Csaba.

A Csűrdöngölő fénypontját a közös tánc jelentette, amikor több mint ezren ropták a táncot a csíkszeredai Szabadság téren. Valamennyi fellépő tánccsoport emléklapban részesült.

Csíkszereda, 2016. május 12.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.