fbpx

Névváltoztatással tükröznék a Hargita Megyei Művészeti Népiskola értékrendszerét

Tanévnyitó ünnepséget tartott a Hargita Megyei Művészeti Népiskola október 3-án a csíkszeredai megyeháza amfiteátrumában. Az idei tanév több okból is különleges lesz a diákok számára, hiszen idén ünneplik az iskola fennállásának 40. évfordulóját, új igazgatóval kezdenek neki a tanulásnak, továbbá elindították a népiskola átnevezését.

– Olyan személyről kell elnevezni a népiskolát, aki méltóan jelképezi, személyiségével tükrözi azt az értékrendszert, elhatározottságot, amelyet az iskola képvisel, ehhez várjuk a javaslatokat a konzultációs oldalon: https://www.facebook.com/groups/641571599341625/permalink/906877376144378/ – fogalmazott a megyei tanács elnöke, Borboly Csaba a tanévnyitón. Hozzátette, meggyőződése, hogy a népiskola diákjai a tanév során olyan tudást sajátítanak majd el, amellyel többre, szebbre és nagyobbra lesznek képesek. Ezenkívül javaslatokat várnak nemcsak a tantestület, de a diákok és a szülők részéről is, arra vonatkozóan, hogyan lehetne erősíteni a népiskolát, milyen új szakokat kellene indítani, milyen területeken kellene bővíteni a tevékenységet, hogy a művészeti népiskola mindannyiuk iskolája legyen.

A megyei művészeti élet fellendítésének érdekében Borboly Csaba a július 26 – augusztus 4. között szervezett Csíkszentsimoni Művésztábor záróműsorán javasolta Sándor Árpádnak, elismerve a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar vezetőjének és karmesterének tevékenységét, hogy jelentkezzen a népiskolánál meghirdetett vezetői tisztségre. Az ünnepi tanévnyitón megfogalmazta, az az elvárás az új igazgató  irányába, hogy új lendületet vigyen a megye népművészeti és zenei oktatásába, pályázatokat és projekteket kezdeményezzen.

– Jelenleg a népiskolában 30 szak indul 20 kihelyezett tagozaton folyik az oktatás összesen 813 diákkal. Remélem, hogy az idei tanév számos változást fog hozni az iskola életében, szeretnénk újabb szakokat indítani, új helyszíneken tartani zenei, tánc és képzőművészeti képzéseket, több fellépést szervezni – fogalmazott Sándor Árpád. Hozzátette, a népiskolában továbbra is fiatalok idősek egyaránt tanulhatnak a művészeti minisztérium által jóváhagyott tantervből, és szerezhetnek nemzetközileg elismert oklevelet.

A rendezvény részeként Borboly Csaba átadta a 40. tanévnyitó alkalmára szánt ajándékát, egy székely szalaggal ellátott csengettyűt. A diákok pedig rövid zongora, gitár játékkal és népdallal örvendeztették meg a közönséget.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.