fbpx

Folytatják a szakképzés megerősítését Csíkszeredában is

Kiépülőben a megye szakoktatása a felek szoros együttműködésének köszönhetően. Október 3-án, szerdán újabb együttműködési szerződést írtak alá Hargita Megye Tanácsa és alintézménye Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, a Székely Károly Szakközépiskola, a Csíki Vállalkozók Egyesülete és a Hargita Megyei Tanfelügyelőség partnerségében a csíkszeredai szakközépiskolában. A tavaly aláírt Villanyszerelő osztály indítását követően követően (korábbi közleményünk itt olvasható) a mostani egyezmény értelmében felszerelik az autószerelő szaktermet, ezzel is erősítve a minőségi, korszerű képzést. A felek együttműködésének köszönhetően idén tavasszal az iskola tanulói Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének szervezésében ellátogattak a Sazy Impex Kft. és a Román Autófelügyelet (RAR) székhelyére is (erről itt olvashatnak bővebben).

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke jó példának nevezte a szakoktatás eredményeire vonatkozóan, hogy a beszámolók szerint a diákok az iskola elvégzését követően itthon is munkát találnak, arra is van példa, hogy céget alapított a szakmát tanult fiatal.

A gyakorlati tudással ötvözött szakoktatásnak van jövője, ezt kell folytatnunk. Jól megfizetett szakmában sok fiatal választja az itthon maradást, mint hogy szakképzetlenként külföldön dolgozzon. Erre kell lehetőséget nyújtanunk – mondta Borboly Csaba, hozzátéve, hogy nem szabad erőltetni a gyerekeket olyanra, amire nincs hajlandóságuk és négy öt éves tovább tanulás helyett sokan dolgoznának a kitanult szakmában vagy éppen céget alapítana, ezzel munkahelyeket teremtve.

A Fejlesztési Ügynökség idén februárban elkészített felmérése a 2016-os évre vonatkozóan alábbi linken érhető el:

http://www.hargitamegye.ro/hirek/a-jo-szakembereket-itthon-is-megbecsulik.html

A szakoktatás témájában végzett felmérésekről, elemzésekről és Hargita Megye Tanácsa kezdeményezéseiről az alábbi linkeken olvashatnak:

http://elemzo.hargitamegye.ro/szakoktatas/

http://hargitamegye.ro/szakoktatas.html

Csíkszereda, 2017. október 3.

 699 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás