fbpx

Nőtt az átláthatóság Hargita Megye Tanácsánál

Jelentős arányban nőtt az elektronikus közbeszerzések aránya Hargita Megye Tanácsánál az elmúlt hat évben, ami a rendszer átláthatóbbá válását jelenti. A közbeszerzési igazgatóság kimutatása szerint 2010-ben a közbeszerzések 12 százalékát bonyolították le elektronikus módon, ám ez az arány 2012-től ugrásszerűen növekedett, és 2016-ban elérte a 95,87 százalékot. (Lásd a mellékelt táblázatot.) Ezzel az intézmény túlteljesítette az előző közbeszerzési törvény egyik módosításának előírásait, amely kezdetben a 40 százalékról 60 százalékra való növelést írta elő, és 2018-ra követelte meg a 100 százalékos arányt. (Azóta viszont az új közbeszerzési törvény már nem ír elő kötelező arányt e téren, hanem azt szabja meg, mely típusú közbeszerzések bonyolíthatók le elektronikusan.) Valamennyi közbeszerzés az országos elektronikus közbeszerzési rendszerben (SEAP) történt. A megyei tanács elnöke, Borboly Csaba szerint Hargita Megye Tanácsánál céljuk a minél átláthatóbb, követhetőbb rendszer kialakítása, és az ennek érdekében tett erőfeszítéseik eredményei jól láthatók a közbeszerzési igazgatóság kimutatásában.

Az elöljáró kiemelte a fejlesztési ügynökség szerepét az elektronikus közbeszerzéseknél abban, hogy a helyi vállalkozók jobb rálátást nyerhetnek a https://cumpararidirecte.investinhargita.ro/ portál révén a megyei tanács kiírásaira. Ezúton is arra biztatja a Hargita megyei vállalkozókat, adják meg ímélcímüket a honlapon, hogy minél többen tájékozódhassanak a kiírásokról.

A helyi vállalkozóknak segítséget jelent a fent említett portál, amelyet tavaly nyáron indított el Hargita Megye Tanácsa fejlesztési ügynöksége. Ráadásul akik értesülni szeretnének az új közbeszerzési kiírásokról, regisztrálva a weboldalon minden közzétett közbeszerzésről automatikusan értesítést kapnak e-mailben.

Csíkszereda, 2017. február 1.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.