fbpx

Nyitottabbá, energiahatékonnyá és a közösséget kiszolgáló épületté varázsolni a megyeházát

Hatvan százalékkal csökkentenék a csíkszeredai ingatlan energiaszükségletét

Az országos helyreállítási tervből (PNRR) nyert finanszírozást Hargita Megye Tanácsa a csíkszeredai megyeháza teljeskörű felújítására. Több mint 41,6 millió lej a felhasználható összeg. A beruházás fő célja, energiahatékonnyá tenni az épületet. Mint azt Birta Antal vagyongazdálkodási vezérigazgató és Péli Levente, a műszaki vezérigazgatóság részéről elmondták, a jelenlegi energiafogyasztáshoz képest 60 százalékos csökkenést szeretnének elérni. A beruházást 2026-ig kell befejezni, amely többek között háromkamrás nyílászárókat tartalmaz, teljeskörű külső szigetelést, a tanácsterem kupolájának cseréjét, bejárati ajtók és garázsajtók automatizálását, világítótestek teljes cseréjét, és napelemkollektorok felszerelését.

Birta Antal ismertette, az épületet a 80-as évek végén építették, azóta pedig nem volt nagyobb felújítás. Jelenleg körülbelül évente 1,5 millió lej az éves energiafogyasztás költsége.

Jelenleg a legnagyobb gondot a beázás okozza, valamint a terasz vízelvezetése és hőszigetelése.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte, még jobban szeretnék megnyitni az épületet a lakosság felé. Mint mondta, jó döntés volt korábban a Megyeháza Galériát is kialakítani, amely éjjel-nappal látogatható. Ezt a fokú nyitottságot szeretnék növelni. Ugyanakkor a Csíkszeredai Városházával, a Sapientiával és a vállalkozói közeggel együttműködve meg szeretnék valósítani az inkubációs központot is, a megyeházával átellenben elhelyezkedő Szakszervezetek Művelődési Házával kiegészítve, egyfajta csomópontot létrehozni, amely minél több kezdeményezést felkarol és kiszolgál.

A megyei tanács elnöke ugyanakkor előrevetítette a parkolással kapcsolatos elképzeléseket. Ez szerint okosparkoló rendszer a cél, amely azon az elven működne, hogy a távolabbról bejáró alkalmazottak prioritást élveznének.

A parkolotér felújítása külön beruházásként fog megvalósulni, amelyben szeretnének kialakítani külön parkolókat a kerékpáraknak és elektromos rollereknek, valamint töltőállomásokat is felszerelnének.

Az elkövetkezőkben közzéteszik a felújításra vonatkozó látványterveket, amelyeket konzultáción is ismertetnek. Ebben kérik majd a lakosság segítségét. Addigi meglátásaikat pedig az [email protected] címre várják.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.