fbpx

OKTÓBER 23. üzenete: Ne féljünk!

Az 1956-os forradalommal a magyarok megmutatták, hogy az akarat, a közösség és az élni akarás ereje képes megváltoztatni egy nép sorsát, egy ország vezetését, megváltoztatta a történelem egész menetét, következményei máig hatnak. Milovan Gyilasz már akkor előre vetítette, hogy „a magyar forradalom a kommunizmus végének kezdete”. Milyen igaza volt!

Nem volt könnyű az élet akkor, és nem könnyű ma sem, de akkor is, csak kéz a kézben sikerülhetett változást hozni egy ország, egy nemzet életébe. Ma is kéz a kézben, összefogással tudjuk elérni a kitűzött céljainkat.

Ma is meg kell vívni a mindennapi harcokat, jogaink megtartásáért, hogy egyenlő állampolgárai legyünk az országnak. Gondot kell fordítanunk gyermekeik tanítására, mesélnünk kell nekik példát mutató elődeinkről, akik nem nyugodtak bele sorsukba. Ma még köztünk vannak azok az ’56-osok, akiket évekre bebörtönöztek, akik elszenvedői voltak az ezt követő megtorlásnak. Ők azok a hiteles tanúk, akiktől a mai fiatalok sokat tanulhatnak. Tőlük megtanulhatjuk, hogy csak hittel és közös erővel lehet elérni célunkat, sokszor nehézségek árán. E cél érdekében pedig mindenki a maga tudásának és erejének megfelelően kell tegyen és harcoljon, mindig visszatekintve és a múltból tanulva, ha kell áldozatot is vállalva a közös célok elérése érdekében. Úgy tekintsünk tehát vissza a 63 évvel ezelőtti eseményekre, hogy az emlékezés mellett jusson eszünkbe a változtatni tudás, a megújulás és a közös akarat ereje. Ne féljünk…

Megnyugtató számunkra, hogy van egy felelős magyar kormány, akire tudunk számítani. Ma ennek is köszönetet mondunk. Az ’56-os forradalom a magyar nemzet kiteljesedését jelenti, hisz minden magyar számíthat minden magyarra. Azt kívánom, hogy az elkövetkezőkben is számítsunk egymásra, és ha hitben megerősödve tesszük ezt, akkor nincs lehetetlen. Ez ’56 üzenete számunkra.

Bibó István író-politikus 1956-ban már élesen látta: „A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.” Ne féljünk! Kegyeletteljes emlékezést kívánok!

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.