fbpx

Önerőből kell megoldani, amit csak lehet

A szociálpolitika volt a témája a Sikeres Székelyföld fórumsorozat újabb rendezvényének

Változó szociálpolitika – Hogyan tovább? címmel szerveztek konferenciát november 8-án a csíkszeredai megyeházán, a Sikeres Székelyföld fórumsorozat részeként. Jelen voltak szociális tevékenységet folytató intézmények és szervezetek képviselői, valamint önkormányzati vezetők. Hargita Megye Tanácsa részéről Zonda Erika programokért és alárendelt intézményekért felelős vezérigazgató köszöntötte a résztvevőket. Beszédében úgy fogalmazott, hogy a Sikeres Székelyföld megvalósításának feltétele a hatékony szociális ellátórendszer megvalósítása és működtetése is, és Hargita megyében a megyei tanácshoz köthető a múlt rendszerben dívott mamutárvaházak lebontása és a rászoruló gyermekek családi típusú otthonokban való nevelése. Az intézmény szerepet vállalt az egyházmegyei Caritas szervezet által működtetett házi beteggondozó rendszer kiépítésében és működtetésében, ugyanakkor együttműködik a Dévai Szent Ferenc Alapítvánnyal, a megyei sürgősségi kórháznál beruházásokat végzett, orvosi lakásokat épített, továbbá együttműködik a különböző, szociális területen tevékenykedő vagy szociális feladatok megoldását vállaló civilszervezetekkel.

Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke elmondta, hogy Kovászna Megye Tanácsa szintén fontosnak tartja a hátrányos helyzetű személyek magas szintű támogatását, és Háromszéken is hasonlóképpen működik a szociális hálózat, mint Hargita megyében. Arra hívta fel a civilszervezetek figyelmét, hogy alulról jövő kezdeményezésekre van szükség, amelyeket Kovászna Megye Tanácsa felkarolhat és európai uniós támogatásokat szerezhet.

A fórum résztvevőit Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is köszöntötte. Kifejtette, hogy Bukarestből mostanában csak pénzcsökkentésre lehet számítani, ezért a székelyföldieknek önerőből kell megoldaniuk, amit csak lehet, összefogással, kalákában, hiszen mindehhez gazdag emberi és természeti erőforrással rendelkeznek.

– Jogalapot kell teremteni egy-egy probléma kezelésére, és ebben az Önök, szakemberek segítségét kérem törvénymódosító javaslatok kidolgozásában, amit aztán továbbítanánk a törvényhozóknak. Arra is várom a javaslataikat, hogy intézményi szinten milyen rendszerek létrehozására lenne még szükség – mondta a Hargita megyei elnök.

A Gergely Orsolya egyetemi adjunktus által moderált fórumon Biró A. Zoltán, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem dékánja vitaindítójában az együttműködés lehetőségeinek, fokozatainak keresését emelte ki. Mint mondta, sok értékes kisebb kezdeményezés van, amelyek között az átjárhatóság nehézkes, ezek összekapcsolása fontos. Hangsúlyozta, hogy a szociális szektor az a terület, ahol tényleges esély van az áttörésre.

Orbán Árpád az Élő Szövet Egyesület részéről tartott előadást A székely (szociális) hálószövés címmel. Az egyesület tagjai sikertörténetnek tartják Székelyudvarhely szociális fejlesztési stratégiáját, és úgy látják, sok jó példa van Székelyföldön, de „ezek a szigetek össze kell érjenek”, és az erőforrásokat jobban össze kell hangolni, közösen cselekedve. Szász Katalin, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság helyettes vezetője ismertette a háromszéki intézményes szociális hálót. Bányász József, a Gyulafehérvári Caritas munkatársa a közösségek önellátó képességéről beszélt. Kijelentette: vissza kell térni a természethez, az élhető struktúrához, a Teremtőhöz, s vissza kell állítani a családok problémamegoldó képességét. Ezt követően Olasz Katalin a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által Máréfalván létrehozott Összefogás házát mutatta be.

Andrei Andreea, Hargita Megye Tanácsának munkatársa ismertette az intézmény kezdeményezését. A Hargita megyei kaláka a gyerekeinkért azon oktatási intézmények megsegítését célozza, amelyek nem kaptak működési engedélyt, mivel nem volt pénzük az ehhez szükséges felszerelés biztosítására. Mindezt kalákarendszerben orvosolják, hogy a rendelkezésre álló összegből minél több beruházást el lehessen végezni.

Kernászt Huba a sepsiszentgyörgyi romaintegrációs projektet mutatta be. A Pro Nobis Egyesület létrehozta az őrkői Roma Közösségi Házat, a helyi polgármesteri hivatallal partnerségben, és számos programot bonyolítottak le az Európai Unió anyagi támogatásával. Szilágyi Nagy Imola az Írisz Ház tevékenységeibe, a fogyatékkal élők mindennapjaiba engedett bepillantást előadásával. Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője a Hargita megyei szociális hálót ismertette.

Összegzésében Biró A. Zoltán dékán rámutatott: nincs gazdája az állami és a civil szereplők közti kapcsolat fenntartásának; az együttműködésnek kell legyen egy menedzsere.

Csíkszereda, 2013. november 8.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.