fbpx

Online értékesítés nyújthat megoldást a termelőknek

Keressük a lehetőségét a gazdák kompenzálásának, miután elmaradt a május 16-ára, szombatra tervezett helyi termékek vására Csíkszeredában – jelentette be pénteken késő esti videóüzenetében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Mint hozzátette, a termelők megértését kérik, ugyanakkor a vásárlókat arra biztatják, hogy részesítsék előnyben a hagyományos és helyi termékeket, és telefonon rendeljenek belőlük. Ahogy a csíki helyzet normalizálódik és csökkenő tendenciát fog mutatni a vírus terjedése a városban és környékén, folytatják a vásár megszervezését. Addig is az elkövetkező napokban több kampányt is indítanak, elősegítve, hogy a helyi termékek eljussanak a vásárlókhoz. A megyeelnök hangsúlyozta, hogy a vásár gazdaságélénkítő hatását el kívánják érni, ezért megkeresik a törvényes formáját, hogyan lehet kompenzálni a termelőket, akiknek veszteségük származik az elmaradt vásár miatt.

– A hét elején, amikor úgy döntöttünk, hogy a május 15-én feloldott korlátozások után május 16-án, szombaton megszervezzük a havi vásárt, nem volt egyetlen nyilvántartott aktív fertőzött eset sem Csíkban. Az elmúlt 24 órában viszont hirtelen számottevően megugrott Csík környékén a koronavírussal fertőzöttek száma, este derült ki, hogy újabb fertőzöttek vannak a városban és környékén. Felhívással fordult hozzánk az alintézményünkként működő Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, hogy mivel nagyon sok a beutalt vírusos beteg, a vásár megszervezése növelheti a vírus továbbterjedésének veszélyét, ami leterhelné a kórházat – számolt be a részletekről a megyei tanács elnöke.

Péntek este rendkívüli online vezetőségi ülésen egyeztettek a vidékfejlesztési szakbizottság elnökével, Becze Istvánnal és Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége munkatársaival, ahol az a felelős döntés született, hogy jelen körülmények között ne kerüljön sor a havi vásárra.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.