fbpx

Online követhető a hókotró járművek mozgása

Hargita Megye Tanácsa saját nyomkövetőkkel (GPS) szerelte fel a téli karbantartással megbízott cégek járműveit, annak érdekében, hogy bárki követhesse és ellenőrizhesse a járművek mozgását az erre a célra kialakított online felületen – erről tartott sajtótájékoztatót Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Barabás Csaba kabinetvezető február 15-én, csütörtök délben a megyeházán.

Az online felület Hargita Megye Tanácsa honlapján (http://hargitamegye.ro/) az Útviszonyok menüpont alatt érhető el, vagy a megyei tanács utakkal kapcsolatos aloldalán (http://hargitamegye.ro/utak.html) a Hótalanítási térkép menüpontra kattintva. (http://hargitamegye.ro:8090/saswidget/harta.html)

– Közel ezer kilométernyi megyei utunk van, amit se tizenhét se huszonhét kolléga sem tudna azonnal felügyelni, minden apró részletét folyamatosan felügyelni, főleg hétvégén. Ilyen szempontból nagyon fontosnak tartjuk, hogy a lakosság bevonásával figyeljünk oda. A visszacsatolásnak egyik eszköze kíván lenni ez a platform is – hangsúlyozta Borboly Csaba megyeitanács-elnök. A GPS nyomkövetőket 42 hótoló járműbe és 17 traktorba szerelték be, amelyek mind rajta vannak az interaktív térképen.

A térképen a piros jelzés azt jelenti, hogy az adott jármű motorja le van állva, a kék színű jelzés a mozgásban lévő járműveket jelzi. Azt szeretnénk elérni, hogy járhatóak maradjanak továbbra is az útjaink és ne kelljen egyetlen utat se lezárni, ebben számítunk a megye lakosainak aktív részvételére is – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Sajtotajekoztato2

A feladatkövetés, a pályáztatás, a beruházások online rendszerén keresztül, a lakosság számára átláthatóan mutatjuk be a tevékenységet és nekifogtunk, hogy a különböző platformokat, hozzuk össze, hogy minden mindennel tudjon kommunikálni, és ez által Hargita megye lesz az első intelligens megye az országban – fogalmazott a jövőbeni tervekkel kapcsolatban a megyeelnök.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ismételten arra kéri a megye lakosságát, ha rendellenességet tapasztalnak és a cégek nem megfelelően végzik a karbantartást, azt jelezzék. Amennyiben bizonyítani tudják, hogy mulasztás történt, azokat az eseteket a megyei tanács nem fizeti ki.

Sajtotajekoztato3
http://hargitamegye.ro/utak.html

– Kevés pénzből kell a hótalanítást megoldjuk, 10 százalék a számunkra rendelkezésre álló pénz egy kilométer megyei út takarítására viszonyítva az országos útnak. Míg ők például egy kilométert 10 lejből tudnak takarítani, a mi anyagi lehetőségünk mindössze 1 lej. A lakosság bevonásával, a polgármesterek közreműködésével lehetett erre a rendszerre rásegíteni, és továbbra is kérjük a segítséget, hisz az utak nem a megyei tanács útjai, hanem Hargita megye útjai, mindannyiunk útjai és fontos, hogy mindenki biztonságosan tudjon közlekedni – emelte ki Borboly Csaba.

Barabás Csaba kabinetigazgató, az online platformok fejlesztője elmondta, tovább bővítik a felületet, hogy legyen a lakosságnak lehetősége beírni az észlelt rendellenességeket és akár fotót is beküldeni/feltölteni, hogy tudják az illetékes kollégák az esetet kivizsgálni és dokumentálni.

A lakosság a [email protected] e-mail címre vagy a 0266 207 774 diszpécser telefonszámra jelentheti a rendellenességeket. Ugyanakkor a cégek térségi felelőseit is lehet értesíteni, ha rendellenességet észlelnek. A térségi felelősök telefonszámai az alábbi linken érhető el:

http://hargitamegye.ro/upload/public/drumuri/NumereTelefoaneResponsabiliLoturi_2017-2018.pdf

Sajtotajekoztato4

A beérkezett panaszokat iktatják és bekerül a panaszfüzetbe. Minden panaszt a térségi felelősök ellenőriznek és jegyzőkönyvet készítenek. A megyei tanács illetékes kollégái folyamatosan ellenőrzik az útviszonyokat.

Korábbi közleményünkben írtunk részletesen a téli karbantartással kapcsolatos kötelezettségekről a cégek és a megyei tanács részéről (http://bit.ly/2nRmXat).

Csíkszereda, 2018. február 15.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.