fbpx

Online lehet ellenőrizni az engedéllyel közlekedő túlsúlyos járműveket

Borboly Csaba: olyan közösséget tudtunk kialakítani, ahol azonnal értesülhetünk a megyei utakon történő problémákról

– Az elmúlt években sikerült egy olyan közösséget formálnunk a lakossággal, ahol van élő párbeszéd és nagyon gyorsan értesülünk a problémákról. Tekintve, hogy a megyei úthálózat csaknem 900 kilométer, szemben az országutakkal, amely ennek csupán fele, nagyon sok észrevétel, bejelentés érkezik az utak állapotáról. Ezt a kapcsolatot kihasználva a súlykorlátozott útszakaszokat hatékonyabban tudjuk ellenőrizni, főkén ebben az időszakban, amikor számos kövezett szakasz útszerkezete meggyengül és fokozottan kell figyelnünk, közösen vigyáznunk rá – számolt be Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsának elnöke április 6-án, szerdán mutatta be azt az újonnan létrehozott felületet, ahol bárki számára követhető az engedéllyel rendelkező rendszámok listája.

https://hargitamegye.ro/specialis-szallitasi-engedely-ast/

A súlykorlátozott megyei besorolású utakon csak a megyei tanács által kiállított speciális szállítási engedéllyel közlekedhetnek a korlátozást meghaladó járművek. Kivételt képeznek a mezőgazdasági járművek, személyszállítással foglalkozó cégek járművei, a mentőszolgálat járművei ugyanúgy, mint az önkéntes tűzoltók vagy hegyimentők járművei, valamint a belügyminisztérium és a nemzetvédelmi minisztériumok járművei.

Elsősorban a rönkszállító és a kőszállító autók kell, engedélyt igényeljenek. Mint azt Borboly Csaba kiemelte, az elmúlt időben jelentősen megnövekedtek a különböző útépítő munkálatok a szomszédos megyékben is, ennek következtében pedig a kőszállító járművek is gyakran veszik igénybe a megyei utakat.

– Az elmúlt években egyrészt a forgalom is jelentősen megnőtt és az utat jelentősen megterhelik a nagysúllyal közlekedő autók, ezek az utak pedig elsősorban a kisautók számára voltak tervezve és építve – tette hozzá a megyei tanács elnöke.

A megyei útszakaszokon 3,5 és 12 tonnás súlykorlátozások vannak érvényben a fent közzétett oldalon is megtekinthető térképeken. Az oldalon visszaszámláló jelzi az adott rendszámra kiadott engedély érvényességét.

Az okostelefonon is könnyedén átlátható oldalon bárki ellenőrizheti a rendszámokat. A lakosság együttműködését kérik, amennyiben olyan járművel találkoznak súlykorlátozott szakaszon, amely nem szerepel a felsoroltak között, azt jelezzék az oldalon aktivált e-mail küldés vagy telefonhívás gombok segítségével.

Az ellenőrzések összehangolása érdekében Hargita Megye Tanácsa a közeljövőben együttműködési protokollt kötne a megyei közlekedésrendészettel. Azt azonban kiemelte Borboly Csaba, hogy nem tartja igazságosnak, hogy a jármű vezetője kapja a bírságot kihágás esetén, nem pedig a jármű tulajdonosa.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.