fbpx

A zene lelki táplálék

„A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal. Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be.” – írja Kodály Zoltán.

Mindig szívesen veszünk részt és támogatunk olyan programokat, amelyek nem csak a szakmai tudást fejlesztik, hanem a lelket is táplálják. Ilyen program volt az ez év februárjában megrendezett kántorok lelkigyakorlatos továbbképzője, amelyet Csíksomlyón tartottak meg.

Miért tartom fontosnak ezeket a programokat? Miért veszek részt ezeken? Mert ebből is erőt lehet meríteni a mindennapi gondok leküzdésére, és a most kialakult helyzetek is azt bizonyítják, hogy az empátia, a segítségnyújtás, a lelki egészség kezd elveszni a pénzügyi gondokkal, konfliktusokkal telített válságos realitásban.

Nagyhét alkalmából pedig tudatosulnia kell bennünk az, hogy a feltámadáshoz a szenvedésen keresztül vezet az út, igazán megélni a húsvéti ünnepet csak ezen keresztül lehet. A folyamatos megpróbáltatások emberségünket edzik meg, ezeket megélve kell tudjunk segíteni ott, ahol a legnagyobb szükség van erre.

Hargita Megye Tanácsának idei szűkösebb költségvetéséből is támogatjuk történelmi egyházainkat, sok pályázatunk kiírásra kerül majd, de miért lényegesek ezek olyan egyházi alkalmazottak számára, mint a kántorok? Úgy gondolom, hogy a hitéletünk szerves része az egyházi zene, a kántorok szerepe ebben pedig nélkülözhetetlen, az ő feladatuk a közösségi ének vezetése, aki egyben a plébános, harangozó munkatársa is. De feladatuk nem merül ki csupán ebben, mivel személyiségük meghatározó lehet a fiatalok számára is, megszerettetni velük ezt a hivatást, az egyházi zenét, az orgonát, mint hangszert. Mint oly sok ősi foglalkozás a kántori megbízás sem örvend nagy népszerűségnek manapság, pedig igazán fontos és nemes hivatás. Az idők során tevékenységében változott, de lényege, értéke megmaradt és meg is kell, hogy maradjon.

Idősek és fiatalok számára is kiemelkedő közösségkovácsoló helyszín a templom, a plébánia, az ott zajló rendezvények, események, ehhez igyekszünk támogatást adni, hogy minél színesebb programok valósuljanak meg, jól felszerelt helyszíneken, ez lehet templom, hittanterem, közösségi ház.  Gyerekeknek és akár már felnőtt kórban élőknek legyen lehetőség rá, hogy megismerjék a hangszerek, a zene, az ének világát, így mélyítve hitüket és hitéletüket.

A fiataloké a jövő és a jelen is, ezt pedig közösen formáljuk, figyelembe véve nem csak az igényeket, hanem identitásunkat és a hagyományokat, amelyek meghatározzák azt.

Köszönöm a meghívást erre a találkozóra, hogy jobb betekintést nyerhettem munkájukba, ennek meghatározó mivoltára, szívesen fogadom további meghívásaikat.

Jókai Anna mondta, hogy a húsvét a legnagyobb mélységeket és legnagyobb magasságokat megélő ünnepünk, éljük át mi is, hogy igazán tudjunk örülni a feltámadásnak.

 

Áldott és békés húsvéti ünnepet kívánok!

 

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.