fbpx

Őrizzük meg értékeinket – Hagyomány, faluképvédelem témában tanácskoztak

Fenntartható faluképvédelem témában szervezett konferenciát Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyéért Egyesület december 19-én, a tanácskozást Madéfalván tartották. A szakemberek és érdeklődők mellett több elöljáró is jelen volt, akik mindannyian egyetértettek a faluképvédelem és az erről szóló párbeszéd fontosságában.

A jelenlevőket házigazdaként Csibi József polgármester köszöntötte, aki méltatta a konferencia témájánakidőszerűségét, és annak fontosságát hangsúlyozta, hogy az önkormányzatiképviselők együtt gondolkodjanak a tervezőkkel a pozitív előrelépés érdekében.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az igényességre való nevelés és az értékmentés jelentőségét hangsúlyozta, amit gyerekeinknek is meg kell tanítanunk. Meg kell keresni a különböző területek – műemlékvédelem, vidékfejlesztés, építészet, oktatás stb. – egymást erősítő hatását, mondta, a párbeszéd erősítésében és pályázati rendszerén keresztül a pozitív ösztönzésben tud segíteni Hargita Megye Tanácsa. A megyeelnök hiánypótlónak nevezte a Hargita Megyéért Egyesület tevékenységét, amely a megyei tanáccsal közösen részt vállal az értékmentő munkában.

Fülöp Otília, a megyei tanács főépítésze úgy fogalmazott, meg kell látni a „kincseket” a ránk hagyott örökségben. A faluképvédelem terén elvégezték a Hargita megyei települések értékeinek felmérését, ezt követően ezek továbbgondolására van szükség.

A szakmai előadások során Domokos Levente székelykeresztúri restaurátor a Szejkefürdőrre áttelepített Orbán Balázs kapujának felújításáról beszélt. A kapu rengeteg információt és szépséget hordoz, mondta, és a cél, mint minden felújításnál az volt, hogy maximálisan megőrizzenek minden darabot. A szakember hozzátette, legjobban használattal óvható meg minden, legyen szó házról, kapuról stb.

Tövissi Zsolt csíkszeredai építész a Felcsík Kistérségi Tárulás kiadványa mentén mutatta be A falusi ház bővítése című előadást. A kiadványban szereplő tanulmány, elmondása szerint, bebizonyítja, hogy a régi székely ház funkcionalitásában teljesen megfelel a mai kor igényeinek. Azt az értéket, amit a régi hagyomány létrehozott, nem elvetni, hanem integrálni kell, és ehhez van szükség a mentalitásváltásra, fejtette ki a szakember. A székely faluképet kell megvédeni, a természeti adottságokból és az ember által létrehozott értékekből álló kultúrtájat.

Esztány Győző csíkszeredai építész a Pogány-havas Kistérségi Társulás kiadványát mutatta be Csűrjeink újrahasznosítása címmel, amely ötleteket ad a csűrtulajdonosoknak és a hatóságoknak. A hagyományos csűr flexibilis, nyitott tér, mondta a szakember, amely többféle funkcióra átalakítható, a lényeg az, hogy megőrizzük értékes épületeinket és a faluképet. A forma egyszerű, a használta anyagok természetesek, ezeket több évszázados tapasztalatok alapozzák meg, tette hozzá az építész. Kihangsúlyozta: kerülendők a tájidegen divatos megoldások.

Köllő Miklós gyergyószentmiklósi építész a hagyományt úgy határozta meg, mint a lehetőségeink kitapasztalt, okos használata. A hagyományos ellentéte nem a modern, hanem a haszontalan, hangsúlyozta. Az erőforrásaink végesek, mondta, és oda kell figyelni arra, hogy hányan építkeznek a településen kívül, míg a település belül házak állnak üresen. Ezzel alapozta meg azt a kijelentést, miszerint erdélyi értelmiséginek erkölcsi csőd új házat építeni. Azt kell továbbgondolni, ami a miénk, fogalmazott. A hagyomány ésszerűséget jelent és nem pazarlást. Ezt kell szemelőtt tartani, hiszen a mai probléma az, hogy magasabbat, szélesebbet akarunk építeni, lehetőleg olcsón.

A Hargita Megyéért Egyesület Fenntarthatóság-kutatási ösztöndíjprogramja keretében idén három ösztöndíjat ítélt oda a hagyományos építészet témakörében a 2018-2019-es tanévre: Biró Csongornak, Kis Alpár Sándornak és Márton Péternek. A pályázat célja a megyei tanács megrendelésére elkészült modern székely ház tervek kivitelezési szintű kidolgozása PT+DE (műszaki terv kivitelezési részletekkel) a terveket elkészített építészekkel, illetve tervező irodával konzultálva. A konferencián a pályázat kivitelezésének konkrét lépéseit is megbeszélték a jelenlevő pályázók és a szakemberek.

Madéfalva, 2018. december 19.        

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.