fbpx

Örök emléket állítanak Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának

„Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez testvér ne légy hűtlen soha! A pápa látogatásának alkalmából 2019. jún. 1.” – ez a felirat áll a csíksomlyói Nyeregbe érkező zarándokokat fogadó székelykapun.

A csíkszeredai Vámszer Géza Művészeti Népiskola mesterei – András Lajos, Sebestyén Ferenc, Godra János – és 25 fafaragó szakon tanuló diákja által készített kaput Hargita, Kovászna és Maros Megye Tanácsa állíttatta Ferenc pápa látogatása emlékére. A zeteváraljai Sebestyén Ferenc udvarán egy hónapig faragott kapu nyolc és fél méter széles, több, mint 5 méter magas, súlya közel három tonna.

– Ez a kapu évszázadok múlva is itt fog állni annak emlékére, hogy Ferenc papa ellátogatott hozzánk, Csíksomlyóra. Ez egy jelkép is: mi itt voltunk, itt vagyunk és itt leszünk. Itt voltunk, hiszen a székelykapu készítésének tudása évszázadok óta apáról fiúra száll és nem felejtettük el. Itt vagyunk, építkezünk, építünk, képesek vagyunk arra, hogy maradandót alkossunk. És itt leszünk – jelképezi a kapu – hiszen tervezünk, vendégeket várunk, vendégeket fogadunk – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki a helyszínről élő videóban jelentkezett be:

A kaput a csíksomlyói Nyeregben levő oltár közelében állították fel, remélhetőleg Ferenc pápa is át fog majd alatta haladni június elsejei látogatása során.

A kapuállításról készült fotók itt tekinthetők meg:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2122027397844632

A kapu felállításáról készült timelapse videó itt tekinthető meg:

Hargita Megye Tanácsa kiemelten kezeli az épített örökségvédelmet és a székely kapuk állapotát, a Hargita Megyéért Egyesülettel közösen évek óta foglalkozik kapumentéssel, csatlakozva a máréfalvi Kőlik Hagyományőrző Művelődési Egyesület munkájához. Európa felismerte és elismerte ennek a munkának a fontosságát, amikor 2012-ben Europa Nostra-díjjal tüntette ki néhai Kovács Piroska néprajzi gyűjtőt, a Kőlik egyesület alapítóját, a kapumentő mozgalom elindítóját.

Csíkszereda, 2019. május 28.

 780 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás