fbpx

A kételkedők is jól döntöttek végül

Csíkban 50 százalékot meghaladó volt a magyar szavazók részvétele, ami a Kárpát-medence egészét tekintve is kiemelkedő. Sikerült azokat is urnához szólítani, akik nem feltétlenül tájékozottak a hazai és a magyarországi politikában, de mi elértük őket.

A kampány fő eleme, az utolsó heti intenzív mozgósításon kívül, a tudatosítás volt: mennyi minden épült európai uniós támogatásból. Úgy látjuk, hogy ez a tudatosítás (az EU-s pénzből történt megvalósításokról szóló lakossági levelek, szórólapok, videók) megtette hatását, az emberek megértették: az, hogy településük arculata rendezettebb, hogy a gazdálkodásért pénzt kaptak, vállalkozások indultak be, munkahelyek létesültek, a Székely termék védjegy birtokosai előtt nemzetközi lehetőségek nyíltak, korszerű orvosi rendelőket hoztak létre vidéken – mindez az Európai Unió támogatásának köszönhető, illetve annak, hogy sikeresen pályáztak vállalkozóink, önkormányzataink.

A nagyarányú mozgósítás Csíkban elsősorban ennek a tudatosításnak volt köszönhető. Ugyanakkor elemeznünk kell azokat a jelenségeket, amelyek megfigyelhetők voltak ebben a kampányban meg a választás napján, és le kell vonnunk a következtetéseket a jövőre nézve.

Aminek szem előtt tartása fontos a következő választásokon is: a magyaroknak továbbra is tudatában kell lenniük annak, hogy az etnikai politizálás, mozgósítás egy kisebbségi közösség fennmaradásához elengedhetetlen! Sajnos az elmúlt évtizedekben kialakult egy jelenség főleg a nyugati országokban, és mintha nálunk is kezdene megjelenni, elsősorban a nagyvárosokban: sokak számára elavult, gyanús, sőt akár „büdös” az etnikai identitás védelme, ennek hangsúlyozása, illetve egy etnikai közösség képviselete. Ennek oka a második világháborúig vezethető vissza, azt követően Nyugaton a jobboldaliság, a konzervatív értékekhez való ragaszkodás, a patriotizmus sok baloldali számára nácigyanús lett. A nemzetközi világban az egyéni jogokra fókuszálnak. És ezt veszik alapul a románok közül sokan, amikor arról beszélnek, hogy be kellene tiltani az „etnikai alapú pártokat”. Magyarok között is vannak, akik talán hasonlóan gondolkodnak: mint olvasom (https://www.maszol.ro/index.php/belfold/112267-haromszeken-a-magyarok-egy-resze-roman-partra-szavazott), a sepsiszentgyörgyi magyar szavazók hat százaléka román pártra szavazott.

A szentgyörgyi példa, hál’ istennek, nem általános jelenség, de meg kell értenie közülünk mindenkinek, hogy egy számbeli kisebbségben élő közösség intézményes eszközök, etnikai mozgósító erő nélkül beolvad! Ezt a veszélyt, lehet, sokan nem érzik a székelyföldi tömbben, de nekünk is és a vegyes és szórványvidéken élőknek is érezniük, érteniük kell ezt.

És most sokan megmutattuk, hogy értjük ezt.

Amíg ragaszkodunk anyanyelvű oktatásunkhoz, nyelvhasználati jogainkhoz, vallásunkhoz, addig nincs baj!

Folytatjuk a munkát!

Ezúton is köszönöm a kampányban, a mozgósításban való részvételt a csíki embereknek azért, hogy hitet tettek az erős magyar képviselet mellett, hogy a magyarságnak Brüsszelben erős érdekképviselete legyen. Köszönöm a különböző rétegeknek: civileknek, önkéntes tűzoltóknak, közbirtokosságoknak, tanároknak, gazdáknak, vállalkozóknak és nem utolsósorban az egyházaknak, a polgármestereknek, alpolgármestereknek, helyi tanácsosoknak, RMDSZ-elnököknek; a sok önkéntesnek, nélkülük is nehezebb lett volna. Továbbá köszönet mindazoknak, akik bár korábban közösségi oldalakon kételkedtek, sok esetben negatívan álltak hozzá a kérdéshez, vasárnap mégis döntöttek, és jól döntöttek. Köszönet jár ezért Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének is.

A következő napokban a pápalátogatásra és a pünkösdi búcsúig tartó megyehétre készülünk, várjuk a szentatyát és minden magyar embert a Kárpát-medence lelki fővárosába, Csíksomlyóra.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.