fbpx

Országos premierként elstartolt Hargita megye első elektromos és hibrid autó ügyességi versenye

A megye számára fontos beruházásokra is felhívták a figyelmet Gyergyóremetén

A Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Központ gyergyóremetei lerakója ma, november 5-én, országos szinten első ízben megrendezett elektromos és hibrid autó versenynek adott otthont. Hargita Megye Tanácsa és alintézményei közreműködve a Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Társulással és az AT MOTORSPORT Egyesülettel megszervezték az Electric Feel, elektromos és hibrid meghajtású autók ügyességi versenyét.

17 versenyző állt rajthoz, a szervezők többek  között azt is megosztották, hogy a kialakított pályán akár kevesebb mint egy perc alatt is végig lehet menni. Nem a gyorsaság számít egy ügyességi versenyen, hanem az, hogy minél kevesebb hiba legyen.

— Fontos volt számunkra, hogy egy olyan napot szervezzünk, aminek keretében összekapcsoljuk a hasznosat a szórakoztatóval és felhívjuk a figyelmet a környezettudatos és zero waste projektjeink fontosságára. A központ megépítése egy nagyon fontos lépés volt számunkra. Sokat gondolkodtunk azon, hogyan tudnánk látványossá tenni ezt az eseményt. Teslovan Adrian irányításával és profi autósport csapatával el tudtuk érni azt, hogy a környezetbarát autók kerüljenek az esemény központjába. Megmutattuk, hogy a környezetbarát hibrid és elektromos autókkal is lehet közlekedni — mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Adrian Teslovan, az AT MOTORSPORT elnöke rámutatott, hogy Hargita Megye Tanácsa felkérésére, közösen egy olyan ügyességi versenyt valósítottak meg a környezetbarát autók által, amely minden autósport-rajongó számára kedvfokozóként szolgált a vezetéshez.

A helyszínválasztás sem volt véletlen, hiszen Gyergyóremetén építették meg az integrált háztartási hulladék gyűjtésére, kezelésére és tárolására alkalmas rendszert.

Incze Csongor, megyemenedzser hangsúlyozta, hogy folyamatban van a központ működtetésére vonatkozó közbeszerzési eljárás, amelyre már van hét érdeklődő cég, akik korábban meg is látogatták a lerakót és általában véve úgy ítélték meg, egy jól megépített és kialakított lerakót kell a majdani működtető cég átvegyen. Céljuk, hogy jövőre már működő képessé váljon az egész rendszer. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott a háztartásoktól történő gyűjtés és szállítás közbeszerzéséhez szükséges feladatfüzetet is már készítik.

A lerakó területén a megyei tanács partnereinek és alintézményeinek köszönhetően a gyerekek és családok számára is izgalmas nap volt a hétvége. Kézműves kiállítás, arcfestés, mászófal és a elektromos kisautóval a gyerekek is végig mehettek a pályán.

A rendezvény zárásaként Hargita Megye Tanácsa átadta a 153D jelzésű megyei utat.

Az utat a hulladéklerakó kiszolgálása érdekében építették ki többek között, de fontos lesz a tejporgyár jövőjét illetően is. A 3.5 kilométeres szakasz felújítása közel tíz millió lejbe került, amelyen 22 átereszt építettek be, 4 hidat újítottak fel és betonsánc valamint térkővel kirakott járdát is kapott. A korábbi útszakaszt borító macsakkövet a község központjában hasznosították újra.

Laczkó-Albert Elemér polgármester külön megköszönte, hogy úgy sikerült megépíteni az utat, hogy előtte a gázvezetékeket is sikerült lefektetni a szakaszon.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.