fbpx

Összefogás a büdösfürdői mofetták felújítása érdekében

Szakdolgozatot mutattak be a Hargita Megye Tanácsa által szervezett webináriumon

Hargita Megye Tanácsa, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház és a csíkszentimrei önkormányzat közös projektje a büdösfürdői mofetták felújítása. A tervet a Hargita Megye Tanácsa által szervezett webináriumon mutatták be szeptember 8-án az érdeklődőknek, de emellett a megbeszélésen sor került egy szakdolgozat ismertetésére is. Dósa Apor Büdösfürdőn végzett méréseket és készített elemzést a mofettákról.

A webináriumon részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Fülöp Kinga, Csíkszentimre alpolgármestere, dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere, Hompoth Tímea, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház balneo-fizioterápiás főorvosa, osztályvezető orvosa, illetve Dósa Apor, aki szakdolgozatát mutatta be.

„Az együttműködés egyik jó példája lehet ez a munka, amely előttünk áll, hiszen Csíkszentimre vezetésével közösen dolgozunk a mofetták ügyében. Ezt a munkát szakmai vonalon egészíti ki a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, hiszen az ő támogatásukkal tudunk szolgáltatásokat kiépíteni a jövőben. Fontos szerepet tölt majd be ebben a munkában a Büdös Közösségi Fejlesztési Egyesület (ADI) is. Fontosnak tartom, hogy minél több orvos számoljon be orvosi eredményekről a mofetták kapcsán, hiszen nélkülözhetetlen a szakmai megalapozottság” – jegyezte meg a megyei tanács elnöke.

„A kórház partnersége többletet tud hozni ebben a munkában. Célunk, hogy szélesebb körben kiépítsük a balneoturizmust a megyében. A járványidőszakban még inkább az a tendencia, hogy a megyébe látogató turisták számára előtérbe kerül a gyógyturizmus” – mondta Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke, aki jó munkát kívánt a csíkszentimrei önkormányzatnak, a megyei kórháznak és a további szakmai partnereknek.

Fülöp Kinga, Csíkszentimre alpolgármestere megköszönte Dósa Apornak a szakmai munkát: “Úgy gondolom, hogy fontos a személyzettel történő monitorizálás, mérések elkészítése. Jó ütemben haladunk, ha tartjuk ezt a ritmust, bízunk benne, hogy a jövőre nézve konkrét eredményeket is tudunk felmutatni” – emelte ki Fülöp Kinga.

„A megyei kórház tevékenységében fontos helyet foglal el a különböző szolgáltatások bővítése annak érdekében, hogy minél több tevékenységet, szolgáltatást tudjunk biztosítani a lakosságnak. Célunk az orvosok hazavonzása, egészségügyi központok létrehozása, altalajkincseink kiaknázása. A büdösfürdői járóbeteg-rendelőnek a kiépítése is jó lehetőség, ahol szűrővizsgálatokat lehetne végezni” – mondta dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere.

Dósa Apor bemutatta a Székelyföldi mofetták radon aktivitáskoncentrációja című szakdolgozatát, amelyben több székelyföldi mofettát is vizsgáltak. A dolgozat többek között a radon egészségügyi hatásairól, a mofetták működéséről szól.

A projektben elsődleges a szükséges infrastruktúra létrehozása annak érdekében, hogy egy modern kezelőközpont jöhessen létre. A központ célja egyrészt új kezelési lehetőségek biztosítása a lakosság számára, illetve ezáltal a Hargita megyei turisztikai lehetőségek kiszélesítése.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.