fbpx

Partnerprogram a szakoktatás fejlesztésére a húsfeldolgozás terén

A magán- és közszféra együttműködésének jó példája

Együttműködési szerződést írtak alá ma, augusztus 8-án Csíkcsomortánban, melynek célja a gyakorlati képzés biztosítása a csíkszeredai szakközépiskolák számára a húsfeldolgozás terén. A diákok képzése a Csíkcsomortáni Szövetkezet tevékenységi körébe fog tartozni, a kezdeményező Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete. Az elképzeléshez csatlakozott Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége és a Hargita Megyei Tanfelügyelőség, illetve tanintézetek – a csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskola és a Venczel József Szakközépiskola, a partnerségi szerződést végül hét tag írta alá.

„A Vidékfejlesztési Egyesület számára fontos a diákok minél szélesebb körű gyakorlati szakmai képzése, a sikeres Kiskertész programunk mellett, amely nagyrészt a III.-VII. osztályosokat érinti, a szakközépiskolás diákok képzésére is szerettünk volna figyelmet fordítani. Térségünkben egyre több az olyan szövetkezeti, illetve magánjellegű kezdeményezés, amely a húsfeldolgozásra irányul, és egyértelmű, hogy ezeknek a jövőben szakemberekre lesz szükségük. Fontosnak tartottuk, hogy a csíkszeredai szakközépiskoláknak biztosítsunk gyakorlati képzési lehetőséget, erre a felhívásunkra jelentkezett a Csíkcsomortáni Szövetkezett, hogy bővítené a tevékenységi körét, illetve a további partnerek, akik támogatják az elképzelést” – ismertette a részleteket László Csongor, a Vidékfejlesztési Egyesület igazgatója.

A csíkcsomortáni szövetkezet felajánlotta az iskoláknak és a tanfelügyelőségnek az együttműködést, ismertette Petres Kálmán elnök. Mint mondta, a feldolgozás bizonyos fázisainak gyakorlati képzését biztosítani tudják a vágóponton, illetve a húsfeldolgozónál. De szakmai segítséget tudnak nyújtani a szakácsképzésben is, tette hozzá.

„Szeretnénk, hogyha minél több fiatal számára az oktatás gyakorlati képzést is jelentene, főleg a szakoktatásban résztvevők esetében. A jó példákból, mint a 35 család összefogásával létrejött csíkcsomortáni szövetkezet, a szakmai tudás mellett lelkesedést, igényességet, összefogást is lehet tanulni, amit az itt tanulók szintén megtapasztalnak és elsajátítanak. A most aláírt partnerprogram a magánszféra és az iskolák, illetve a közszféra jó együttműködése, de nyitunk további szakmák fele is a vidékfejlesztésen belül, amelyek ma hiányszakmának számítanak” – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

„Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége a szakoktatás támogatására és népszerűsítésére irányuló programja révén csatlakozott az együttműködéshez. Célunk a mentalitásváltás, a szakoktatás presztízsének visszaállítása, a diákok megfelelő tájékoztatása a szakoktatás tekintetében, hogy megértsék, egy jó szakma elsajátításával meg tudják alapozni a jövőjüket a szülőföldjükön” – mondta Csilip Árpád, a fejlesztési ügynökség igazgatója.

A partnerprogram ötletét Csíkszereda városvezetése is támogatja, Korodi Attila polgármester üdvözölte a kezdeményezést. A tudásátadás támogatásáról biztosította a jelenlevőket, hiszen, mint mondta, így tudnak szakmát biztosítani a környéken, illetve örömét fejezte ki, hogy a szövetkezeti elképzelés az iskolák révén a város életébe is bekapcsolódik.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.