fbpx
sdr

Összefogásban van eredmény és biztató jövő

Lovas falunapot tartottak Etéden október 6-án, a rendezvényen jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki, mint elmondta, fontosnak tartotta, hogy a meghívásnak eleget tegyen, és a helyi közösséggel találkozzon.

A megyeelnök a közösség segítségét kérte a medvekérdés ügyében, hiszen nagyon sok jelzés érkezik a községből a vadkárok miatt. Mint felelevenítette, ez a közösség is hozzájárult ahhoz, hogy tavaly júniusban Bukarestben elérjék azt, hogy legyen kilövési kvóta a veszélyes egyedekre. Mint mondta, az RMDSZ parlamenti képviselete és az udvarhelyszéki RMDSZ teljes mértékben kiállt az ügy mellett, hogy az emberi életben, a gazdaságban keletkezett kárt meg kell téríteni. A visszajáró veszélyes egyedeket el kell szállítani vagy ki kell lőni, mondta a megyeelnök, de ezt az illetékes vadásztárulásnak kell kérnie a törvény alapján, ez már nem a helyi vagy a megyei önkormányzat hatásköre. Nem elfogadható, hogy már egy éve megvan a rendelet, és a községben még mindig vannak kártevő medvék, tette hozzá. Arra kérte a lakosságot, hogy bíztassák a vadásztársulást, hogy ne féljenek, hiszen joguk van gondoskodni a térség vadgazdálkodásáról. Ma szinte 2-3 kilövési kvótát megkap naponta Hargita megye, ott, ahol a vadásztársulás megteszi a szükséges lépéseket és a közösség melléjük áll, számolt be. Továbbá azt kérte, dokumentálják és jelentsék a károkat, hiszen ezek függvényében döntenek Bukarestben. A megyeelnök hangsúlyozta: kiharcolt jogainkkal kell élni, és ebben a témakörben együtt kell dolgozni.

Gratulált a rendezvény megszervezéséhez, mint fogalmazott, így ősszel, amikor számadás van, jó alkalom a találkozásra, az ügyes-bajos dolgok kibeszélésére.

A folyamatban levő útépítéseknek köszönhetően ez a község Székelyföld közlekedési csomópontja lesz, mondta a megyeelnök, arra kérte a lakosságot, hogy ne adjanak el semmit, bízzanak a község felvirágzásában. A biztató jövő láttán, higgyenek abban, hogy az összefogásnak van eredménye, fogalmazott Borboly Csaba. Hozzátette: 2008 óta szoros együttgondolkodás mentén rengeteg dolgot meg tudtak oldani, ami a fiatalokat is haza tudja vonzani.

Csíkszereda, 2018. október 6.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.