fbpx

Összefogásból született újjá az atyhai templom

Atyha település római katolikus temploma 1797 és 1799 között épült. A templom három évvel ezelőtt, 2016. szeptember 18-án, villámcsapás áldozata lett. Az elmúlt három évben székelyföldi és Kárpát-medencei összefogás eredményeképpen újjáépítették a leégett templomot. Az új templom felszentelését július 20-án, szombaton délelőtt tartották, amely egyben a templom búcsúját is jelentette. Az ünnep főcelebránsa Jakubinyi György, a gyulafehérvári főegyházmegye érseke volt, aki Tamás József püspökkel együtt mutatta be a szentmisét. A szentmise végén Adorján Imre, atyhai plébános köszönetet mondott a jelen lévő egyházi és világi elöljáróknak: Soltész Miklós államtitkárnak, Tóth László főkonzulnak, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének, Bíró Barna Botond alelnöknek, Antal Lóránt szenátornak, továbbá a testvértelepülések vezetőinek, akik szintén segítő kezet nyújtottak. „Jó volt megtapasztalni, hogy jó és balsorsban a magyar kormány mellettünk áll és támogat” – emelte ki Adorján Imre plébános.

Ünnepi beszédében Borboly Csaba megyeitanács-elnök a hit és az összefogás közösségmegtartó és jövőépítő szerepét emelte ki. Az elmúlt években Hargita Megye Tanácsa 90 000 lejjel támogatta az atyhai templom újjáépülését.

– Mi fel tudunk állni! Azért tudunk felállni, mert van hitünk. A hit az egy erős eszköz, erő ahhoz, hogy tudjunk tovább menni. A székelyföldi magyarság életében nagyon sokszor voltak olyan pillanatok, amiket talán nem szerettünk volna megélni, de mégis fel tudtunk állni. Az atyhai templom leégése, és az elmúlt három év azt mutatta meg, hogy a székelyföldi, a kárpát-medencei magyarság erős. Ha van remény és szeretet, akkor egy kis közösség is nagy dolgokra képes – hangsúlyozta Borboly Csaba. Ugyanakkor köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak, mert tudtunk újra rájuk számítani. Végül köszönetet mondott az udvarhelyszéki RMDSZ-nek, hisz sikerült egy olyan megyei szintű szolidaritást kialakítani és olyan kormányzati támogatást elhozni, amire szükség volt a templom rendbetételhez.

– Bizakodással tekintsünk a jövőbe, egymásra számíthatunk. Lehet, hogy a határainkat, szimbólumainkat és egy sor dolgot el akarnak tőlünk vitatni, de ha mi összetartunk, csodákra vagyunk képesek – zárta beszédét a megyeelnök.

Csíkszereda, 2019. július 20.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.