fbpx

Összefogással és lemondással lehet elindítani napi buszjáratokat kis falvainkba

A Székelykeresztúr–Székelyszenterzsébet–Nagysolymos, illetve Csíkszentdomokos–Balánbánya útvonalra keresnek személyszállítással foglalkozó társaságot. Ennek érdekében a települések lakóinak összefogására lesz szükség, mert szükséges a szállítás biztosítása ahhoz, hogy a kis falvak elnéptelenedését megállítsák, és e települések vonzók legyenek a fiatalok számára is. Ehhez le kell mondani bizonyos dolgokról a közösség érdekében, akár azok, akik most csoportosan a személyautót választják, mondjanak le erről, és váltsanak bérletet a járatokra, fordul felhívással az érintettekhez Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Hargita Megye Tanácsa a Kisfalu keretprogramján keresztül igyekszik a kis falvakban biztosítani a villany, a víz, valamint az internet-hozzáférést, hogy az ifjúság számára is vonzó környezetet alakítsanak ki. A fent említett települések között pedig a személyszállítást is biztosítani kívánja. A rendszeresen ingázók számára költséghatékonyabb és kényelmesebb lehet a tömegközlekedés, ezenfelül pedig a gyermekek és idősek érdekét szolgálja az, ha minél többen bérletet váltanak, hiszen főként ezeknek a korcsoportoknak lehet veszélyes az alkalmi fuvarozás.

Az elmúlt napokban a sajtó feltárta, hogy Csík térségében többen kereseti lehetőségként saját autóval szállítják az éppen buszra váró utasokat, ezzel ellehetetlenítve azokat a társaságokat, amelyek menetrend szerinti járatokat működtetnek. Felcsíkon akkor lehet több járat, ha az ott élők felelősen kezelik a helyzetet, és nem gazdagítják a feketézőket. Hosszú távú következményei lehetnek a jelenségnek, ha az utasok a buszjáratok helyett az alkalmi fuvarozókat részesítik előnyben, mert a busztársaságok bevételtől esnek el, így nem tudják a járműparkot újítani, majd a későbbiekben akár a járatok is megszűnhetnek.

Borboly Csaba megyeelnök felhívásában azt kéri a lakosságtól, hogy saját érdekében ne részesítse előnyben a tevékenységük után adót nem fizető fuvarozókat, hiszen a járatok megszűnése esetén a gyermekek nem jutnak el iskolába, ugyanakkor ne tegyék ki magukat meghurcolásnak, nem hivatalos fuvarozókkal utazni ugyanis veszélyes, és eljárásokat vonhat maga után.

Hargita Megye Tanácsa kéréssel fordult a fogyasztóvédelemhez és a rendőrséghez, hogy vizsgálják felül a jelenséget.

Csíkszereda, 2016. június 10.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.