fbpx

Ősszel kialakult, szükségtelen konfliktust sikerült megoldani

Maroshévízen szavazott a megyei tanács testülete az északi térség településeinek járó támogatásról az adóvisszaosztásból

A 6%-os áfa visszaosztásból támogatja a településeket Hargita Megye Tanácsa, az április 6-i rendes ülésén főként a megye északi térségében levő településeknek ítéltek oda összegeket. De szavaztak tagdíjakról, ösztöndíjakról, illetve elfogadták a megyei tanács általános kulturális programját is, megemelt keretösszeggel. Hargita Megye Tanácsa áprilisi rendes ülését Maroshévízen tartotta.

A tanácsülésen Bodor Attila alpolgármester köszönetet mondott a megyei tanács testületének a jó együttműködésért és a támogatásért, Bende Sándor parlamenti képviselő az elkövetkező időszak kihívásairól beszélt, illetve a térségben fejlődő turizmust méltatta, amely mára, a kiépített szolgáltatásoknak köszönhetően, képes lefedni a teljes naptári évet.

A 6%-os áfa visszaosztásból 549 ezer lejt Maroshévíznek szavaztak meg, illetve 400 ezer lejt a községeknek egyenként: Gyergyótölgyes, Vasláb, Gyergyóvárhegy, Salamás, Galócás, Gyergyóholló és Bélbor önkormányzatainak. De ugyancsak ebből a forrásból kapott finanszírozást Csíkszentdomokos és Madéfalva is. A jelenlevő polgármesterek köszönetet mondtak a testületnek a támogatásért, mint hangsúlyozták, ezek az összegek a települések fejlődését fogják szolgálni.

A jó együttműködés és az egymással való szolidaritás jegyében hozták meg ezeket a döntéseket, amelyek mentén lehet fejleszteni a településeket, Hargita megyét, mondta Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke hozzátette, úgy véli, egy ilyen tanácskozásról mindannyian elégedetten távoznak.

Elfogadták a Felcsík Egyesület, illetve a Székelykeresztúri Kistérség Szövetség tagdíját, ösztöndíjakat szavaztak meg a csíkszeredai Szent Anna Speciális Iskolának, illetve az Oklándi Inkluzív Oktatási Központnak.

Elfogadták a megyei tanács általános kulturális programját, külön támogatási programmal a magyar anyanyelvű, illetve a román anyanyelvű közösségeknek, valamint a népviseletek beszerzésének finanszírozását. Idén megnövelt keretösszeggel hirdetik meg a programot, hangsúlyozta Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

A tanácsülésen továbbá elfogadták a Balánbányán, Gyergyószentmiklóson, illetve Székelykeresztúron tervezett inkubátorházak aktualizált dokumentációját és költségvetését.

A döntéshozó testület ülése visszanézhető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/228512666337825

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.