fbpx

Otthonteremtő programmal segítenék a fiatalokat a hazatérésben

Az ifjúság területén folytatott európai együttműködésről készíthet jelentést Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a következő időszakban a Régiók Bizottsága (RB) raportőreként, a szeptember 22-i jelölésének köszönhetően. A dokumentum véglegesítése előtt konzultációsorozatot folytat itthon és Brüsszelben egyaránt, az első beszélgetést október 5-én, hétfőn tartották a csíkszeredai megyeházán ifjúsági szervezetek képviselőivel és a területen illetékes szakemberekkel. Borboly Csaba kifejtette, hogy véleménye szerint Európa egyik legnagyobb problémáját képezi a politika ifjúsággal szembeni közömbössége, ezért nagy kihívásnak tekinti a fiatalok érdekeinek megjelenítését a szóban forgó jelentésben.

– Az időnk kevés, mivel október 21-ig el kell küldenünk egy előzetes munkapéldányt az RB-nek. Azért vállaltam, hogy raportőrként jelentést készítek ebben a témában, mivel ezáltal a romániai helyzetre is ráirányíthatjuk a figyelmet, és teret adhatunk szempontjaink érvényesítésének. A konzultációk során kompromisszumokat kell kötni a többi ország, illetve pártcsalád képviselőivel. Bízom benne, az, hogy Navracsics Tibor az Európai Bizottság (EB) ifjúsági területen is illetékes biztosa, segítséget jelent majd a munkámban, nagyobb megértésre találunk általa az uniós intézményekben – jelentette ki a megyeelnök.

Mint elhangzott, valószínűleg az RB februári plenáris ülésén szavaznak a jelentés végleges formájáról, előtte pedig az illetékes szakbizottságban tárgyalják. A dokumentum elkészítéséhez szakértőnek felkért Csák László elmondta, hogy az uniós adminisztrációnak fontos az ifjúságügy, amit az is mutat, hogy Navracsics Tibor személyében ifjúságügyi biztos tevékenykedik.

– Az EU, mint az az EB közleményéből (amelyen a jelentéstervezet szövege alapszik – a szerk.) kiderül, eléggé problémásnak tartja a kérdéskört. Még sosem volt ennyire magasan képzett az ifjúság, de kettős helyzet van: képzések terén jó a helyzet, ugyanakkor a munkanélküliség erősen sújtja ezt a generációt, a második világháború óta a legnagyobb mértékben, és a politikai-közéleti részvétele is alacsony arányú. Ennek megváltoztatásában szeretne aktívabb szerepet vállalni az EB. A problémákat meg kell jeleníteni a dokumentumban, az ezen való gondolkodás folyamata elkezdődött. Kész válaszaink jelen pillanatban még nincsenek, ezért is fontosak ezek a konzultációk – vázolta fel a témakört Csák László.

A hozzászólók olyan uniós szintű programok elindítását javasolták, amelyek a külföldön munkát vállaló fiatalok hazatérését támogatnák, a probléma tagállami szinten való kezelése ugyanis nem elégséges. EU-s otthonteremtő programra lenne szükség, valamint egységes, könnyen elérhető adatbázis létrehozására, amely egy kattintásnyira van az érdekeltektől, akik minden hazatérési lehetőségről, támogatásról értesülnek azon a felületen, hangzott el.

A további konzultációkon kívül a területen illetékes szervezetek írásban is megfogalmazhatják javaslataikat legkésőbb október 18-ig.

Csíkszereda, 2015. október 5.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

1 Hozzászólás