fbpx

Pályázati térkép készült a Hargita-hegység fejlesztéséhez

A Hargita-hegység fejlesztésében érintett 21 önkormányzat, illetve magánvállalkozások számára készített pályázati térképet mutattak be a csíkszeredai megyeházán augusztus 19-én, szerdán. Az útmutatót a Hargita Megye Tanácsa által létrehozott Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás és az Euro Top Consulting Kft. hozta létre, az ismertetőre polgármestereket, vállalkozókat, közbirtokossági vezetőket és sípálya-tulajdonosokat hívtak meg. A térképet az érdeklődők e-mailben kapják meg ezáltal segítve az önkormányzatokat és magánvállalkozókat, hogy idejében értesüljenek a pályázati lehetőségekről. Mint elhangzott, ennek az a célja, hogy a Hargita-hegység rendezési terve mentén rálátást, útbaigazítást nyújtson az érintett helyi önkormányzatoknak és vállalkozásoknak a különböző pályázati lehetőségekre és ezáltal a fejlesztési lehetőségekre.

A megbeszélésen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér és Incze Csongor alelnök, Barabás Csaba, a megyei tanács beruházásvonzási irodájának vezetője, Sarkadi Zoltán, a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás igazgatója, valamint Parajdi Borbála, az Euro Top Consulting Kft. ügyvezető igazgatója. Borboly Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy akármilyen rossz az adott helyi önkormányzatok költségvetési helyzete, az ősz folyamán kell megtervezniük a jövő évi költségvetést, ahhoz pedig, hogy a tervezés jól megalapozott legyen, tudniuk kell, mit szeretnének megvalósítani, és erre milyen lehetőségeik vannak, milyen pályázati forrásokhoz juthatnak hozzá.

– Ha jól össze tudjuk hangolni terveinket, a befektetett összegek megtérülnek. Ebben szeretnénk segíteni – hangsúlyozta a megyeelnök hozzátéve, folyamatosan hirdetik meg az uniós pályázatokat, amelyekre időben elő kell készülni, hiszen jelentős összegekről lévén szó kár lenne lemaradni a lehetőségekről. – Fontos, hogy konkretizáljuk és összehangoljuk az önkormányzatok és magánvállalkozók elképzeléseit, hiszen ezek a tervek nem egymás ellen valósulnak meg. Könnyebben tudunk befektetőket vonzani, ha van egy átlátható, a teljes megyét lefedő elképzelés – fűzte hozzá.

Sarkadi Zoltán igazgató szerint közösen lehet megvalósítani a fejlesztéseket.

– Sokszor azt mondjuk, meg van kötve a kezünk, ami részben igaz, de nem a mi hibánkból. Szükség van arra, hogy összefogjunk, hiszen a közszféra és a magánvállalkozók együtt érvényesíthetik közös érdekeiket – emelte ki.

Barabás Csaba, a beruházásvonzási iroda vezetője annak lehetőségeiről beszélt, hogy a pályázatokon kívül hogyan lehet más forrásból is pénzt lehívni.

– Mindig azt halljuk, hogy térségünkben nagy turisztikai potenciál rejlik, befektetőkkel beszélgetve azonban arra a következtetésre jutottunk, hogy konkrét befektetési tervekre van szükség. A legnagyobb probléma, hogy nincsenek összesítve a turisztikai befektetési lehetőségek sem helyi, sem megyei szinten, pedig egy ilyen összesítés útikalauzként szolgálhatna a befektetők számára – hangsúlyozta Barabás Csaba.

 

Csíkszereda, 2015. augusztus 19.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.