fbpx

Példaértékű a csíkcsomortáni vágópont megvalósítása

Egyedi, példaértékű megvalósítás a csíkcsomortáni vágópont, a létesítmény ötletét magyarországi jó példa segítette. A vágópont nagyban hozzájárul a jó minőségű, ellenőrzött termékek előállításához, ünnepélyes avatását július 26-án, csütörtökön tartották. Az eseményen hazai és magyarországi elöljárók is részt vettek.

Petres Kálmán, a kisvágóhíd egyik alapítója elmondta, hogy tavaly ősszel egy hajdúnánási látogatás során látták a jó példát, a közösségi gazdálkodás eredményeit. A konkrét elképzelések és ötletek mentén idén januárjában elkezdték a munkálatokat. Önerőből vásároltak sertéseket, amelyeket helyi gazdáknál helyeztek el. Ez abban segíti a gazdákat, hogy ne legyenek kiszolgáltatva a felvásárlók által diktált alacsony áraknak. De még mindig behatároltak a lehetőségek az értékesítésben, mondta az alapító. Hozzátette: jó állományra alapozva mészárszékot is működtethetnek, ami jó alapként szolgál a jövőre nézve.

Dr. Nagy István magyar agrárminiszter mintaprojektnek nevezte a csomortáni létesítményt, amely kiváló ötleten alapszik. Ez az az út, amely mentén nagy célokat tudnak megfogalmazni és elérni, mondta, a vágópont a jövedelmező gazdálkodás és a megmaradás lehetősége. Az anyaországban is ez a kihívás, amelyet meg kell valósítani, hogy hogyan tudunk összefogással sikereket elérni. A mezőgazdaság mindenhol a versenyképességgel küzd, mondta az agrárminiszter. Hozzátette: jó látni, hogy a tömegtermelés mellett felértékelődnek a háztáji adottságok, amelyek itt Székelyföldön igazán kiválóak. Ez a beruházás mintaprojekt is egyben. Ha sikeresen tudják üzemeltetni, növeli a gazdák versenyképességét, nagyobb jövedelemre tudnak szert tenni, s ezáltal nőhet a mezőgazdaság vidéki népességmegtartó ereje. S ez itt Székelyföldön különösen fontos szempont, zárta beszédét Nagy István.

Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke úgy fogalmazott, jó példa a vágópont létesítése, amely lehetőséget ad a minőségi termékek előállítására. Gratulált az ötletgazdáknak, mint mondta, a beruházás arra példa, hogy a közösség ereje hogyan képes megvalósítani azokat az értékeket, amelyek minket képviselnek. Ez is egy lehetőség arra, hogy segítsék a fiatalok itthon maradását, tette hozzá Maros Megye Tanácsának elnöke.

Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóságának vezetője a háromszéki gazdák nevében gratulált a megvalósításhoz. Az összefogás a kulcsszó, mondta, ami garantálja a megmaradást. Székelyföldön lehet versenyképes mezőgazdasági tevékenységet végezni, és az előállított termékek megállják helyüket a piacon.

Korodi Attila parlamenti képviselő a termelők és a minisztérium bürokratikus világát hasonlította össze, ahol utóbbi esetében számokban mérik a mezőgazdaságot. Sok munkába tellett a vágópontok törvényi hátterének kidolgozása, és Tánczos Barna szenátorral fontosnak tartják és azon dolgoznak, hogy kidolgozzák a hasonló létesítmények finanszírozási hátterét.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, 2008 óta néhány jó, követendő példa létrejött. Úgy fogalmazott, helyén volt az eszük a csomortániaknak amikor felismerték, hogy összefogásban többet lehet. Az egész falu összefogott, tudták, hogy erre majd lehet építkezni. De helyén volt a szívük is, mert számítottak a magyar-magyar együttműködésre, a baráti kézfogásra. Sokat tanulnak Hajdú-Bihar megyétől, a miniszter jelenléte abban erősíti meg, hogy nyitott ajtókat találnak az elkövetkezőkben is. Ha van összefogás, van lehetőség, fogalmazott Hargita Megye Tanácsának elnöke. Végezetül azt mondta, a hasonló megvalósítások segítenek a jövőkép megteremtésében, és lehetőséget biztosítanak a fiataloknak.

Szólláth Tibor Zoltán, Hajdúnánás polgármestere azt mondta, a közösségi együttműködésnek ahogy múltja volt, van jelene és jövője is. Kifejtette: örül, hogy inspirálni tudták a csomortániakat, hiszen minden gazdaságfejlesztés egyben közösségfejlesztés is. Ennek a közösségnek van ereje, és képes együttműködni, vélekedett. Beszédét azzal zárta, hogy az a közösség, amely tud ünnepelni, annak van jövője, ezért legyen a mai nap egy szép ünnep.

Csíkszereda, 2018. július 27.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.