fbpx

Petőfi utolsó vacsoráját idézték fel Székelykeresztúron

Hitelesen megemlékezve Petőfi Sándor Keresztúron elköltött vacsorájára az emlékezők túrós puliszkát ettek. Rafai Emil polgármester Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnökével közösen a közösségi oldalon is beszámolt a hagyományról. A polgármester szerint az 90-es évek óta megemlékeznek a költőről Keresztúron. Idén pedig először, hagyomány teremtő szándékkal felidézték a Gyárfás-kúriában elköltött vacsorát, amelyen bivalytejes puliszka mellett túrós puliszka is a terítéken volt. A résztvevők szintén túrós puliszkával emlékeztek meg a költő utolsónak vélt vacsorájáról. A polgármester szerint szeretnék, ha a ,,Petőfi-vacsora” Székelykeresztúrnak, mint Petőfi-emlékhelynek kuriózuma lenne.

A visszaemlékezések, feljegyzések és feltételezések szerint Petőfi Bem József kíséretében érkezett Keresztúrra, s Zeyk Domokos kíséretében a Gyárfás-házban töltött pár órát, Varga Zsigmond bérlő vendégeként.

kereszturon
Fotó: Pálffy Tamás Szabolcs

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke beszédében a költőre emlékezve annak felelősség vállalásáról, önfeláldozásáról beszélt. – Mindenki állja meg a helyét ott, ahol van, ami rábízatott, amit önként vállalt. Amikor a szükség úgy hozza, ne futamodjunk meg az áldozatvállalástól, a többletmunkától, a nagyobb erőkifejtéstől – emelte ki Borboly Csaba.

kep1

A megemlékezéssel vette kezdetét a Kistérségi napok július 31. – augusztus 5. között, egy hétig ünnepelve Székelykeresztúr.

 

Csíkszereda, 2017. augusztus 1.

 

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.