fbpx

Prioritás az egészségügy fejlesztése

Csíkszeredába látogatott Magyarországról a második legnagyobb kormánypárt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) küldöttsége Harrach Péter frakcióvezető vezetésével. A küldöttséget a megyeházán fogadta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, ezután meglátogatták a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat, majd részt vettek a helyi és hagyományos termékek vásárán. A küldöttség tagja volt Velkey Péter országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Mentelmi Bizottságának elnöke is.

A magyarországi politikusok megtekintették a kórházban a sürgősségi osztályt, és szóba álltak a munkaközösséggel. Romániában és Magyarországon is fejlődő terület az egészségügy, és nagyjából azonosak a nehézségek, a problémák is, vonta le a következtetést a helyszíni látogatáson Harrach Péter.

Nagy fejlődésen ment át a csíkszeredai kórház, ehhez megfelelő támogatást kapnak az intézmény fenntartójától, a megyei tanácstól, számolt be dr. Konrád Judit kórházmenedzser. A szakemberek kivándorlását a megyei tanács által épített orvoslakásokkal, a fejlődés, a hivatás gyakorlásának lehetőségével, a bizalomra alapozott csapatmunkával próbálják visszaszorítani, mondta. Kívülről is pozitív visszajelzéseket kapnak, folyamatosan újabb szakokat vezetnek be, hangsúlyt fektetnek a kutatásra és az oktatásra, ebben partnerük a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem. A fejlesztésekben az irány a betegek igénye, céljuk, hogy a kórház elérje a 2-es besorolást. Idén harmadik alkalommal ismét megtartják a kórháznapokat, amely a lakosságnak és a szakmának egyaránt szól, számolt be a kórház vezetője.

Több előrelépés történt az ideggyógyászat területén, ismertette dr. Melles Orsolya orvosigazgató, elsősorban a személyzetet bővítették, de egy fontos céljuk is teljesült, a napokban elvégezték az első trombolízist, ami egyedülálló a megyében.

Az egészségügy területén vagy a Sapientia esetében látható a magyar kormány elkötelezettsége, mondta Borboly Csaba, és arra biztatta a szakorvosokat, hogy számoljanak be a szükségletekről, ugyanis a csíkszeredai kórház az az intézmény, amely a fejlődés útjára lépett és érdemes a támogatásra.

A magyarországi küldöttségnek, de minden érdeklődőnek termékkóstolót tartott a helyi és hagyományos termékek vásárán Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége. A hentesárut, péktermékeket, sajtkészítményeket, szörpöket, kürtős kalácsot elégedetten kóstolták, sokan érdeklődtek, hogy hol lehet beszerezni ezeket.

Csíkszereda, 2019. május 31.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.