fbpx

Prioritással kezelik a Nyikó menti munkálatokat a Maros Vízügyi Hatóságnál

A Nyikó patak mentén elkezdett munkálatok folytatásáról biztosította Rodica Colceriu, a Maros Vízügyi Hatóság fejlesztésekért és beruházásokért felelős igazgatója a megyei tanács munkatársát, Dajka Zoltánt, aki a vízügy ülését követően a megyei tanács képviseletében egyeztetett az igazgatóval. A beszélgetésben szó esett a Nyikó menti falvak közül a Farkaslaka községhez tartozó Székelyszentlélekről, ahol egy hatvan méteres partszakaszon szükséges beavatkozás, mivel a helyiek olyan lehetetlen helyzetbe kerültek, hogy ha az esőzés miatt kiönt a patak nem lesz ahova visszahúzódjon, valamint a Nyikó patak vízgyűjtőjéhez tartozó Siménfalváról, ahol nem rég okozott gondot az árvíz.

Június folyamán a megáradt Nyikó több gazdaságba is beöntött, ekkor látogatott Siménfalvára Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke, hogy klórmeszet szállítson az árvíz következtében károsult családoknak, hogy kitisztíthassák az ivóvízkutakat. A helyiekkel és a polgármesterrel folyatott beszélgetés során kiderült a Nyikó menti gátrendszer építésének, a meder szélesítésének folytatására lenne szükség, hogy a település lakói ne kelljen minden esőzés után féltsék a javaikat. A helyi polgármester beszámolt arról, hogy kárfelmérést készítettek, amelyet eljuttattak a prefektúrára, a munkálatok folytatásához átadták a vízügynek a szükséges dokumentációt. Ekkor javasolta a megyei tanács elnöke, hogy gyűjtsenek aláírásokat, amelyeket eljuttatnak a vízügyhöz. A helyszínen készült felvétel elérhető a következő linken: https://www.facebook.com/csaba.borboly/videos/vb.100000273257560/1557740887578338/?type=2&theater, a korábbi közlemény pedig itt: http://hargitamegye.ro/hirek/segitettek-az-arviz-kovetkezteben-karosult-csaladoknak-simenfalvan.html olvasható.

Az igazgatóval folytatott megbeszélésen a megyei tanács képviselője kézbesítette a vízügynek Siménfalva polgármestere, Péter Zoltán lakossági aláírásokkal alátámasztott levelét, amelyben tájékoztatást kérnek a Nyikó menti gátrendszer építésének és a patak mentén folytatott egyéb munkálatok helyzetéről, valamint kérik, hogy az erre vonatkozó projekt kivitelezése során vegyék figyelembe a talajeróziót is. A megyei tanács munkatársa ismertette: a régióban több alkalommal is szembesülnek azzal a problémával, hogy esők következtében kiöntenek a patakok, a gyorsan zúduló víz megrongálja az utakat vagy elmossa azokat  partszakaszokat, ahol a víz nincsen kellőképpen szabályozva. Az igazgató elmondta, személyesen is ellátogatott az említett településekre, ismeri a problémát és tartja a kapcsolatot az érintett polgármesterekkel, értékelte, hogy a megyei tanács odafigyel a lakossági bejelentésekre, és továbbították az összegyűjtött aláírásokat.

A vízügy ülésén szó esett környezetkímélésről, uniós projektekről, továbbá javasolták interregionális bizottság létrehozását, amelynek tagjai olyan vízügyi szakemberek lennének, akik a helyi és megyei problémákat egyaránt ismerik. Ezenkívül szorgalmazták, hogy ezentúl jobban figyeljenek az építkezési és beruházási engedélyek kiadásánál arra milyen hatással lesznek a munkálatok a környezetre, először kérjenek környezettanulmányt mielőtt kiadnák az engedélyt. Továbbá elhangzott, jelenleg problémát jelent a szennyvíz tisztítása, de annak függvényében, hogy melyik település hány lakossal rendelkezik a továbbiakban foglalkozni fognak a kanalizálással és ivóvízzel kapcsolatos problémákkal.

Csíkszereda, 2017. június 30.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.