fbpx

Helyi javaslatokat is figyelembe véve módosult az erdészeti kerettörvény

Módosította az RMDSZ javaslatára az erdészeti törvényt a képviselőház, tájékoztatott Tánczos Barna szenátor (http://rmdsz.ro/sajtoszoba/hir/megoldasokat-talaltunk-a-torvenyhozasban-a-tuzifa-problemajara-elfogadtak-az-erdeszeti-kerettorveny-modositasat-celzo-rmdsz-javaslatokat-1). A módosítás megerősíti a magánerdészeteket és biztosítja a magánerdő-tulajdonosoknak, hogy saját kezükbe tudják venni erdős területeiken a fa törvényes kitermelésének irányítását. Az RMDSZ összesítette a javaslatokat, amelyek helyi és megyei szintről érkeztek, hiszen a módosítás szükségessége a közbirtokosságokkal, helyi önkormányzatokkal és magánerdészetekkel való egyeztetések során merült fel. Helyi szinten egyeztetett és javaslatokat fogalmazott meg Hargita Megye Tanácsa Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége és a gyergyószentmiklósi ARBOR Vállalkozók Szövetsége alapjavaslatai mentén, amelyet elküldtek az RMDSZ-nek (http://hargitamegye.ro/consiliu/propuneri-de-modificari-legislative/propuneri-de-modificare-a-unor-legi.html ) A javaslatok a megyében összegyűjtött közösségi igények és javaslatok mentén álltak össze.

A jogszabállyal a 2010/171-es törvényt módosították, és hatályon kívül helyezték a borsos büntetéseket kiszabó sürgősségi kormányrendeletet, amely ellehetetlenítette a tűzifa gyűjtését, hiszen kis mennyiség esetén is járműelkobzást ír elő. A módosítás a pénzbírságokat is enyhíti.

A jogszabály-módosítás támogatja, hogy állami finanszírozásból biztosítsák a nem őrzött erdőterületek őrzését, valamint módosító-indítványokkal törvényes megoldást biztosítanak az egyre súlyosabb tűzifa-problémákra. A módosítás előírja, hogy ha az erdész falopás esetén azonnal értesíti a rendőrséget, mentesül a vagyoni felelősség alól.

– Jó hír a törvénymódosítás, és az RMDSZ parlamenti frakcióinak eredményes tevékenységét mutatja. A korábbi jobszabályok megnehezítették a lakosság hozzáférését a tűzifához, ami főként vidéki környezetben rendkívül fontos. Az az abszurd helyzet állt elő, hogy Hargita megyében, ahol egyébként van fa, alig lehetett hozzáférni a tűzifához. A módosításnak köszönhetően szakcég bevonása nélkül lehet kitermelni húsz köbméter fát, ami nagy segítség a lakosságnak – nyilatkozta a törvénymódosítás kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Csíkszereda, 2017. június 30.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.